Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Свръхбогатите богатеят и младеят

Проучване на щатски инвеститори, притежаващи  активи от 25 млн. щ. долара и нагоре, показва, че средната им възраст е намаляла с 11 години от 2014-а насам - до четиридесет и седем. Тези приказно богати американци, чиято "членска маса" е скочила над два пъти от времето на Великата рецесия, са по-млади от "по-бедните" милионери. Средната възраст на притежателите на "незначителните" поне 1 млн.  долара, е 62 години - число, което почти не се е променило от дълго време.

Тези констатации предполагат, че "огромният поколенчески трансфер на богатство" тепърва започва, твърди Джордж Уолпър младши - президент на Spectrem Group, която е осъществила проучването. Използваната извадка е малка - 185 американци с нетни активи по  над 25 млн. щ. долара, но изводите са съвместими с други икономически изследвания на най-богатия 0.1% от населението на Щатите. Около 172 хил. американски домакинства са имали чисто състояние от поне 25 млн. долара през миналата година, по оценка на Spectrem - срещу 84 хил. през 2008-а. 

Най-богатите американци използват сложни техники за планиране, за да прехвърлят състоянието си на своите деца, внуци и правнуци. Деветдесет и един процента от инвеститорите с над 25 млн. долара държат активите си в едно и повече дружества за доверително управление, разкрива Spectrem.

Благотворителността пък привлича все по-малко внимание. Макар че почти 200 от най-богатите индивиди в света са подписали ангажименти за дарения, проучването на Spectrem констатира, че "редовият" богаташ не е толкова щедър, поне засега. Едва 15% от участниците в анкетата със състояние от поне 25 млн. долара даряват годишно по 100 хил. (или повече) щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във