Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Свалят фирма на Марешки от основния пазар

Акциите на варненската "Фармхолд" АД са свалени от основния пазар на "БФБ-София" с решение на съвета на директорите на борсовия оператор. Компанията е собственост на заместник-председателя на Народното събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки. Акциите й бяха въведени за търговия на капиталовия ни пазар от 10 април чрез вторично публично предлагане. Сделки с тези книжа обаче все още няма.

Поради неизпълнение на изискванията за оборот и брой сделки акциите са свалени от основния пазар и са прехвърлени за търговия на алтернативния. Решението е взето, след като те бяха поставени под наблюдение за срок от три месеца съгласно закона.

Плановете на "Фармхолд" предвиждат в следващите две години да се проучват възможностите за придобиване на дружество, което притежава разрешение за производство на лекарствени продукти. Сделката пък ще бъде финансирана чрез увеличение на капитала й чрез "БФБ-София". През този период варненската фирма няма да осъществява основната си дейност, която да й носи приходи, а ще продължи да отпуска заеми, от които ще получава единствено финансови приходи. В последните финансови отчети на "Фармхолд" не са отразени парични постъпления от оперативна дейност.

Акционери в компанията са съпругата и майката на бизнесмена - Светлана и Веска Марешки, които контролират по 40% от капитала, докато самият Веселин Марешки и дъщеря му Александрина Марешка имат по 10% от акциите с право на глас в дружеството.

Конкуренти на "Фармхолд" на "БФБ-София" са фармацевтичната компания "Софарма" АД, варненската "Чайкафарма Висококачествени лекарства" и дистрибуторът на лекарства "Софарма трейдинг". Първата е собственост на бизнесмена Огнян Донев. Акциите й се търгуват активно и към днешна дата тя е най-скъпото дружество на фондовата ни борса, като пазарът я оценява на 630.854 млн. лева. Пазарната капитализация на "Чайкафарма" възлиза на 427.33 млн. лв., докато според борсовите играчи "Софарма трейдинг" (също от групата около Огнян Донев) струва близо 271.466 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във