Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Състояние за милиарди в злато

Едри инвеститори съзират предупредителни сигнали за бъдещето на пазарите,  но засега те запазват позициите си непроменени. За разлика от тях, египетският милиардер Наджиб Савирис предприема активни действия. Той вече е вложил в злато половината от състоянието си, оценявано на 5.7 млрд. щ. долара. В интервю за агенция "Блумбърг" в началото на седмицата вторият по богатство човек в Египет споделя, че очаква цените на жълтия метал да се качат до 1800 щ. долара за тройунция  при около 1310 долара в момента, а "надцененият" фондов пазар да катастрофира. Основанията му са, че Китай няма да спре потреблението. И че хората се обръщат към златото в периоди на кризи, с каквито днешното време изобилства.

Савирис, който е син на основателя на "Ораском канстръкшън" - Онзи Савирис, става популярен с инвестициите си в телекомуникационния сектор на Египет и на по-непопулярни пазари като Ирак, Пакистан, Северна Корея и Бангладеш. Той купи и италианската "Уинд телекомуникациони", след което през 2011-а я обедини заедно с други свои активи от бранша с "Веон". Впоследствие Савирис навлезе във финансовия сектор с придобиването на египетската инвестиционна банка "Белтоне файненшъл холдинг". Но офертата му да купи 5и "Си Ай кепитъл холдинг" и да създаде най-голямата египетска инвестиционна банка бе блокирана. 

В момента египетският милиардер гледа с надежда към щатския президент Доналд Тръмп и на срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Ако тя завърши с успех и бъде постигнато мирно споразумение с Пхенян, тамошните инвестиции на Савирис най-накрая ще започнат да се отплащат и след десетгодишно чакане той ще може да репатрира безпроблемно част от печалбите от телекомуникационния си оператор в страната "Кориолинк". Досега разходите и приходите от фирмата не могат да се отразят в баланса на телекомуникационния му холдинг "Ораском телеком мидиа енд текнолъджи холдинг".

Съветът на египтянина към западните правителства и към Тръмп преди срещата му със севернокорейския лидер е да не го прави на глупак и да обещае благополучие в замяна на отказ от ядрени оръжия. Савирис споделя, че народът на Северна Корея е горд и не се поддава на заплахи и на шантаж. Необходима е просто усмивка и откровен разговор, за да има положителен резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във