Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Стратезите открехват вратата за риска

Инвеститорите и пазарните стратези, които затръшнаха вратата пред рисковите активи - от акции и кредитни инструменти до развиващите се пазари, започват да я открехват. Банкери от Европа и от Щатите постепенно отхвърлят пазарните сигнали, че развиващите се стопанства са на прага на рецесия и по-скоро са склонни да заложат на забавяне на икономическите процеси. Ниските цени, очертаващите се компромиси по търговската разпра между Вашингтон и Пекин и дори потенциалната сделка за BREXIT дават повод за ликуване.

Според главния инвестиционен директор на "Би Ен Пи Париба уелт мениджмънт" - Флоран Броне, "пазарите са отчели лошите политически неизвестни през миналата година и дори само приключването им ще внесе успокоение за всички рискови активи в световен план". Банкерът посочва, че фундаменталните показатели все още са добри, а политическата несигурност няма да трае вечно. 

След годината, в която почти всеки клас активи приключи на червено, инвеститорите се разкъсват между истерията около задаващия се спад (предричан от обърната крива на доходността на щатските ДЦК) и данните за реалната икономика, сочещи точно обратното. Особено публикуваният в края на миналата седмица доклад за заетостта в Щатите - най-добрият за последните десет месеца. Или, както обобщава Броне - "от фундаментална гледна точка е налице забавяне на икономическия растеж и на корпоративните печалби, но пазарите са вкарали в цените рецесия... която вероятно няма да се случи".

Стратезите на "Голдмън Сакс" пък препоръчват на инвеститорите да се възползват бързо от всеки подем, провокиран от положителен политически развой или от изненадващо добри данни. Ако, както очакват банкерите, световното стопанство се забави, но без да изпадне в рецесия, а щатските лихви достигнат максималните си нива през 2019-а, със сигурност ще има повод за подем на рисковите инвестиции.

Дори свръхпесимистично настроените експерти на "Моргън Стенли" приемат по-благосклонно световния риск. И макар че не виждат характерните  компоненти на  възходящото  движение, те ги очакват до края на първото тримесечие на годината.

Засега много инвеститори не са склонни да настроят радарите си за добри показатели, особено като се имат предвид дебнещите ги лоши новини. Една от тях е неочакваният шоков ноемврийски спад на германския индустриален продукт с 1.9% спрямо октомври 2018-а при прогнозиран ръст от 0.3 процента. На годишна база показателят е потънал с 4.7% - най-рязко от 2009-а. При това сривът е с широка база - от потребителските стоки до енергията, и увеличава риска от техническа рецесия в Германия през второто полугодие на 2018-а. Въпреки това Бундесбанк поддържа прогнозите си за сравнително силен икономически ръсст в края на миналата година. А експерти от германското поделение на "Ай Ен Джи" смятат, че частното и публичното потребление все още имат потенциал да компенсират силите на рецесията. 

Публикуваните на 9 януари търговски данни за Германия пък показват неочакван спад с 1.6% на вноса в страната през ноември 2018-а, който надхвърля свиването на износа с 0.4 процента. Резултатът е разширяване на търговския излишък на страната до 19 млрд. евро (от 17.9 млрд. евро през октомври) - още един знак за скромен подем на  германското стопанство през последното тримесечие на миналата година и избягване на техническа рецесия.

Повечето инвеститори обаче не са оптимисти за икономическото състояние и перспективите на еврозоната, а повече от половината мениджъри на малки и средни предприятия в Германия смятат, че най-голямото европейско стопанство ще отчете спад през тази година. Индексът на доверие на домакинствата и на бизнеса в икономическата перспектива на еврозоната пък е паднал за 12-и пореден месец през декември 2018-а - последица от протекционистката политика на Щатите, от риска от твърд BREXIT и политическата несигурност в някои държави от блока на еврото, включително и в Италия.

Все пак  еврото поскъпна съществено към основните си търговски конкуренти, включително и към спасителните убежища - швейцарския  франк и японската йена. Движението обаче е провокирано по-скоро от спада на щатската валута, започнал след коментарите на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл на 4 януари. Тогава банкерът посочи събитията от 2016-а, когато лихвените проценти бяха запазени непроменени през по-голямата част от годината заради опасения от забавения растеж на Китай - нещо, което се случва и в момента. Потенциалното лихвено въздържание и през тази година дава реален шанс за поевтиняване на зелените пари. А такава е и  прогнозата на "Голдмън Сакс".

В късните следобедни часове на европейската валутна търговия на 9 януари еврото се разменяше срещу 1.1523 щ. долара, 1.1252 шв. франка и 124.90 яп. йени.

У нас

междубанковият валутен пазар през първите пет работни дни на новата година беше доста активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3128 млн. евро (6119 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във