Банкеръ Daily

Пари и пазари

Щатската икономика се е вталила с 12 процента

Последната финансова криза, която тръгна от щатския пазар на ипотеки с висок риск, е увредила трайно американското стопанство, констатира проучване на клона на Федералния резерв в Сан Франциско, публикувано на 13 август. Десет години след пика на финансовия крах през 2008-а  щатският БВП остава значително по-нисък, отколкото би бил, ако следваше тенденцията на растеж преди трусовете.

"Една от възможните причини се корени в огромните загуби на производствен капацитет, последвали финансовата криза", заключават авторите на обзора - Реджис Барнихон, Кристиан Матис и Алекзандър Зийгенбейн. Икономистите са установили, че американското стопанство се е свило с 12% в сравнение с обема, който би трябвало да има след  кризата и последвалата рецесия. В доларово изражение това означава загуба на доход за около 70 хил. щ. долара (според сегашната оценка на сумата) за всеки американец. Експертите допълват, че "размерът на тези загуби предполага, че равнището на БВП едва ли ще се върне на предкризисния си тренд".

Засега икономистите не могат да дадат логично обяснение на този дълбок и продължителен ефект от кризата върху щатското стопанство, защото не са успели да постигнат достатъчно достоверен поглед върху механизмите, чрез които срива на финансовите пазари е навредил толкова устойчиво на брутния продукт на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във