Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Сезонът на дивидентите успокои спекулантите

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

Нова седмица, нови мита! Сякаш с цел да поддържа огъня в търговската война администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови 10-процентни мита на допълнителен списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. На този етап отговорът от китайска страна е все още неясен, но съдейки от предишните няколко подобни случая, едва ли ще е "приятелски". При тази несигурна ситуация волатилността на финансовите и стокови пазари очаквано се запази на високи нива. Притесненията за забавяне на световната икономика се подсилиха допълнително и това доведе до засилено търсене на американски държавни облигации, щатски долари и разпродажба на суровините, начело с петрола, валутите на т.нар. развиващи се държави, както и на по-рисковите капиталови ценни книжа. Освен глобалните сътресения на по-локално ниво идват и притесненията за турската финансова стабилност, след като новоизбраният досегашен президент Реджеп Ердоган пое цялата изпълнителна власт, включително и над турската централна банка, опитвайки се да постигне едновременно ниски лихви и стабилен курс на турската лира, което до този момент изобщо не му се удава.

На този несигурен международен фон едва ли е изненада, че най-старият български борсов индекс SOFIX отбеляза пореден седмичен спад и ново годишно дъно под 625 пункта. По-голямата част от "сините чипове" записаха понижения, като единствено "Доверие обединен холдинг" увеличи осезаемо капитализацията си със сериозните близо 7% до нивата над 1.70 лв. за дял.

В противоположна посока продължиха плавно да се придвижват акциите на Първа инвестиционна банка. Книжата на "трезора" заличиха още 2.5% от стойността си и вече губят близо 40% за година, търгувайки се на нивата около 3.40 лв. за дял. Същевременно по-малкият й конкурент - Централна кооперативна банка (ЦКБ), успя през седмицата да задържи нивото от 1.77 лв. за брой, което фиксира ръст по позицията от около 3% за година. Акциите на компанията майка на ЦКБ - "Химимпорт", бяха сред най-търгуваните през изминалата седмица, като тук "мечките" определено имаха предимство пред "биковете", което се изрази в спад от над 3.5% и търгувани нива от под 2.20 лв. за дял.

Най-синият сред "сините чипове" - компанията "Софарма", продължи да "дълбае", приближавайки се застрашително към нивото от 4 лв. за брой, като публикуваните търговски данни за юни нямаше как да окажат каквато и да е подкрепа на книжата на фармацевтичната фирма. Приходите й от продажби са се свили с цели 22% спрямо същия месец на миналата година. Мениджмънтът на фармацевтичното дружество конкретизира, че в това число е реализиран 2% спад на продажбите на вътрешния пазар и 34% спад на продажбите за износ.

По-засилен интерес през седмицата привлякоха книжата на "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Акциите на дружеството, инвестиращо основно в земеделска земя, поевтиняха с около 1% до нивата около 2.16 лв. за дял. А поради изтичане на срока, в който книжата му се разменяха с право на получаване на дивидент за 2017-а, същите изгубиха още няколко стотинки до нива от около 2.06-2.07 лева.

Надолу с около 2% се разменяха акциите на "Монбат". Монтанският производител на стартови батерии се търгуваше лежерно на нивата около 8.25 лв. за акция, което задълбочи годишната загуба по позицията. И в този случай изтече срокът, в който книжата му се разменяха с право на получаване на дивидент за 2017-а в размер на 0.1923 лв. за брой.

"Трейс груп холд" опита да зарадва акционерите си с публикуване на информация за подписване на договори за поддръжка и изграждане на средства за светлинно регулиране на движението на територията на Столичната община, както и за "ремонт на улици и пътища на територията на община Ловеч". За съжаление това не беше достатъчно, за да раздвижи търговията по позицията, която продължи да се движи на ниски обороти на нивата около 3.72 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във