Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Сделки на ръба на провала и надеждата


Кирил Иванов

Инвестиционен консултант


 

Почти неусетно отмина първият месец от новата 2018 година, през който инвеститорите получиха още от същото, но в по-голям размер. Надеждите за "небивал бум" на американската икономика, както и надигащата се инфлация причиниха доста стръмен спад в цените на държавният дълг на САЩ, което доведе до ръст в доходността и на голяма част от европейските бондове. Въпреки че Федералният резерв съвсем очаквано запази лихвите през този месец непроменени, изказванията на отиващия си председател на институцията бяха в посока "наблюдавани предпоставки за предстоящо затягане на паричната политика". Високата степен на задлъжнялост в световен мащаб не предполага възможност за рязко покачване на цената на финансиране. Ако тя продължи да се случва с темпа, наблюдаван в началото на тази година, това би било значителна тежест за бурния ръст на акциите, наблюдаван по международните капиталови пазари през последните години.

Въпреки международните турбуленции у нас настроенията сред инвеститорите продължиха да са позитивни, което рефлектира в над половин процент ръст в стойността на най-представителния български индекс - SOFIX. Непосредствено в края на януари традиционно се публикуват и финансовите отчети на публичните компании за изминалата година, което дава "фундаментален хляб" за преоценка на коефициентите. Традиционно с най-засилен интерес се очакваха счетоводните данни на по-големите и ликвидни публични банки, които дават информация и за развитието на икономиката като цяло. Първа инвеститионна банка (ПИБ) успява да ограничи спада в нетната си печалба до малко над 5% и реализира 85.4 млн. лв. в сравнение с 90.2 млн. лв. през 2016-а. Третата по размер на активите банка в страната компенсира значителното свиване на приходите от лихви със реципрочно свиване на разходите за обезценка. Инвеститорите не бяха особено ентусиазирани от видяното и разпродадоха книжата на "трезора" до нивата около 5.82 лв. за дял, което формира малко над 2.5% спад за седмица. Ударът от хронично ниските лихви върху основната дейност на Централна кооперативна банка (ЦКБ) изглежда значително по-ограничен в сравнение с по-големия й конкурент. На практика нетният доход от лихви и комисиони при ЦКБ дори нараства, което води и до солидно покачване на нетната печалба с над 35% до 35.8 млн. лева. Акциите на дъщерната на "Химимпорт" банка се радваха на солидна подкрепа и нива на търговия, отдалечаващи се възходящо от ключовите 2 лв. за дял.

Сред т.нар сини чипове с най-силно представяне на седмична база се отличиха голяма част от холдинговите дружества. "Индустриален холдинг България" прибави към капитализацията си близо 9%, след като на моменти търговията с книжата му "удряше" 1.10 лв. за дял. Акциите на "Химимпорт" направиха опит за подновяване на стръмния възходящ тренд от началото на декември насам и поскъпнаха за седмица с малко над процент и половина до 2.44 лв. за един брой. Солидни финансови резултати за изминалата година публикува "БФБ-София" АД. Борсовият оператор подплати почти двойното покачване на капитализацията си през последната половин година със стабилен ръст на приходите и печалбата. Нетният финансов резултат на дружеството на индивидуална база се покачва тройно в сравнение с 2016 г. до 210 хил. лева. Окрилени от добрите счетоводни данни, книжата на дружеството прибавиха над 3% към стойността си до кръглите 6 лв. за дял.

Очаквано добри неконсолидирани резултати към края на декември публикува и "Софарма". Приходите от продажби на фармацевтичното дружество за изминалата година нарастват до 205.3 млн. лв., като същевременно и нетната печалба бележи съпоставим ръст в сравнение с година по-рано до 42.14 млн. лева. На този фон акциите на Софарма продължиха да се разменят в тесни ценови рамки между 4.22 и 4.28 лв., с минимално седмично повишение от порядъка на половин до един процент. Сред книжата на по-видните представители на сектор "недвижими имоти" на "БФБ-София" нямаше ценови синхрон. Докато акциите на "Адванс терафонд" АДСИЦ се търгуваха на "зелена територия", тези на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ "се оцветиха в тъмно червен цвят". Като цяло настроенията към "недвижимостите" през седмицата бяха негативни и борсовият измерител BGREIT "отслабна" с над половин процент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във