Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Саудитските милиардери започват да се "откупуват"

Луксозният "затвор" на арестуваните милиардери

Заподозрените в корупция саудитци са започнали да превеждат пари в държавната хазна в замяна на свободата си, съобщават запознати с процеса финансисти. Някои от поставените под "домашен арест" в луксозния хотел "Риц-Карлтън" бизнесмени и членове на кралската фамилия подписват споразумения с официални представители на властта за доброволен отказ от част от активите си. Така те ще избегнат съдебно преследване, твърдят пожелалите анонимност източници. Част от задържаните дори вече превеждат пари от частните си сметки към такива, контролирани  от правителството.

Плащанията, започнали по-малко от месец след арестите, показват бързината, с която Саудитска Арабия иска да потуши корупционния скандал по високите етажи на властта в страната, включително и внезапното задържане на милиардера принц Алуалид бен Талал. Чистката, одобрявана от мнозинството обикновени саудитски поданици, нагнетява и политическа несигурност в кралството точно когато престолонаследникът Мохамед бен Салман се старае да привлече чуждестранни  инвестиции.

По оценка на властите от извънсъдебните споразумения, предложени на заподозрените, държавата може да си върне между 50 млрд. и 100 млрд. щ. долара. Ако те приемат сделката, ги очакват  преговори със специален комитет за уточняване на подробностите. Плащанията ще са до размера на сумите,  които се предполага, че арестуваните са придобили по незаконен път, а не на целокупните  им състояния.

Антикорупционният натиск  идва в изключително деликатен момент за Саудитска Арабия, когато абсолютната монархия се опитва да се справи с най-тежкия икономически спад от 2009-а насам, както и с политическите вълнения в региона. Икономисти очакват разследването да забави и без това "постните" частни инвестиции в страната и да навреди на икономическия  й ръст през идната година.

Междувременно чистката обезпокои много от богатите  саудитци. Те са започнали да търсят начини да преструктурират бизнеса си и да защитят активите си, в случай че властите в Рияд разширят  обхвата на разследването. Няколко заможни фамилии и бизнесмени, които не са въвлечени в скандала (засега), са поискали съвети от местни банки и от правни кантори, специализирани в международно право, как да структурират компаниите си, за да предотвратят конфискуването на техни средства от държавата.

Една от възможностите е активите да се разпределят  между повече от едно холдингово дружество, твърди запознат с въпроса източник. Макар че не е ясно доколко успешни ще са подобни планове, защото правителството следи под лупа бизнес активността в кралството като част от следствените действия. Някои саудитски милиардери и милионери продават инвестициите си в съседни държави от Залива и ги обръщат в кеш или в ликвидни активи зад граница, за да ги спасят от евентуално изземване. Малцина обаче се осмеляват да изнесат пари от Саудитска Арабия, за да не привлекат ненужно  вниманието на властите.

Рияд удари част от най-богатите фамилии на кралството, които в продължение на десетилетия са печелили от близките си връзки с управниците. Те са им помогнали да спечелят тлъсти поръчки и партньорски отношения с интернационални компании, търсещи "плацдарм" в най-богатото арабско стопанство. 

Междувременно на фона на сигналите, че производителите на суров петрол от ОПЕК и партньорите им извън картела ще се съгласят да удължат срока на споразумението си за ограничаване на добива на черно злато, на срещата във Виена през следващата седмица котировките на фючърсните контракти на базовия сорт "Брент" с доставка през януари 2018-а "удариха" 63.37 щ. долара за барел. А американският лек суров петрол WTI "докосна" 58.06 щ. долара за барел (най-високата му цена за последните над  две години).

Facebook logo
Бъдете с нас и във