Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Саудитските арести освежиха петролните оценки

Черното злато се търгува в близост до най-високите си цени за последните повече от две години. Това е ефектът от  политическото напрежение в Саудитска Арабия, отекнало и на борсите за горивото. Всъщност там котировките вече бяха тръгнали нагоре заради очевидните доказателства, че предлагането се свива. Инвеститорите пък веднага насочиха пари към петрола, очаквайки преформатиране на  управляващия елит и арестите на разточителните саудитски милиардери да консолидират властта около престолонаследника принц Мохамед Бен Салман, който подкрепя орязването на добива с цел да бъде  "разчистен"  световният излишък от суровината. От друга страна, вълненията в кралството увеличават и опасенията от задълбочаване на нестабилността в Залива, което мотивира и премията за геополитически риск, появила се още със зараждането на търканията между Ирак и Иран.

Черното злато е поскъпнало с повече от 20% от началото на септември, след като ОПЕК и приятели изпратиха сигнали, че подготвят удължаване на сроковете за ограничаване на добива след март 2018-а. Сраженията между правителството на Ирак и кюрдите за богатия на петрол район около Киркук също качиха цените. Като капак - в края на миналата седмица, се случиха арестите на влиятелни членове от кралското семейство на Саудитска Арабия, а местните банки започнаха да замразяват сметките им, което елиминира потенциалните съперници на принц Мохамед. Задържането на принцовете и на официални членове на кабинета бележи началото на активен процес за изкореняване на корупцията във всички области, обяви на 6 ноември главният прокурор на страната. По този повод заместник-председателят на NM Rothschild&Sons и бивш главен изпълнителен директор на италианския нефтен гигант "Ени" - Паоло Скарони, коментира за телевизия "Блумбърг", че "един от всеки девет барела петрол в света са добити в Саудитска Арабия. И каквото и да се случи там, ще е действително революция или сътресение за света на суровината". 

Суровият петрол сорт WTI за доставка през декември поскъпна до 57.69 щ. долара за барел на борсата в Ню Йорк на 6 ноември, а изтъргуваните обеми надхвърлиха с 25% средното количество за последните 100 дни на търговия. Същия ден борсовата сесия на горивото приключи на ниво 57.35 долара - най-високата стойност, при която е  закривана  търговията от юни 2015-а досега. В късната следобедна търговия в Лондон на 8 ноември петролните контракти сорт WTI с доставка през декември се разменяха срещу около  57 щ. долара за барел.

Цените на фючърсните контракти с доставка през януари 2018-а на базовата марка тип "Брент" пък се изкачиха до 64.27 щ. долара за барел на борсата в Лондон на 6 ноември - най-високата стойност при която е  приключвана търговската сесия от юни 2015-а. Два дни по-късно, на 8 ноември, контрактите се разменяха срещу 63.46 долара за барел (в късния следобед в Лондон).

Междувременно ОПЕК обяви в годишния си доклад за перспективите пред световната консумация на петрол, че в резултат на бума в разработването на електрически возила световното търсене на черно злато ще достигне своя пик до 2040-а. Експертите посочват, че ако една четвърт от колите на планетата се захранват с батерии, световното търсене на суров петрол ще се насити  с  около 109 млн. барела на ден през втората половина на 30-те години на нашия век.

Валутни анализатори пък разкриха необичайна корелация между цените на американския долар и на черното злато. Петролните котировки са се повишили с над 9% от 25 октомври насам, а доларовите - с 1.4%, към основните световни валути. Което повишава средната стойност на корелацията на "двойката" за период от 90 дни до най-високото равнище за последните почти две години. Това се случва на фона на отслабващата зависимост между традиционните петровалути на Русия, Норвегия и Канада и черното злато. 

Както е известно, зелените пари са референтна парична единица за сделките със суров петрол и котировките на суровината се понижават, когато доларът се засилва, което формира обратна зависимост. В момента обаче обективни фактори тласкат "чифта" в еднакви посоки. Щатската валута поскъпва заради силните фундаментални показатели на страната и в очакване на данъчната реформа на президента Доналд Тръмп. Черното злато пък върви нагоре заради ограничаването на предлагането и разформироването на саудитски управляващ елит. Всъщност още от времената на бума на петролното производство в Щатите се появиха предположения, че американският долар може да започне да се търгува като петровалута на структурна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във