Банкеръ Daily

Пари и пазари

Саудитска Арабия на лов за глобалния нефт и газ

Халид ал Фалих

За първи път Саудитска Арабия планира да развие международен бизнес за проучване и производство на енергия. Това казва министърът на енергетиката Халид ал Фалих пред "Файненшъл таймс". 

Той съобщава, че отвъдморската експанзия на държавната петролна компания "Saudi Aramco" ще бъде важна част от нейното бъдеще. "Вече няма да се фокусираме само върху монетизирането на ресурсите на кралството. В бъдеще светът ще бъде площадка за Saudi Aramco", заявява Халид ал Фалих.

Saudi Aramco е най-голямата компания за добив на петрол в света, но  никога не е имала значителни намерения за дейност в чужбина. Досега тя не е добивала нефт и газ в чужбина, разчитайки на огромните си вътрешни резерви. Енергийният министър потвърждава информацията, че Саудитска Арабия планира да се превърне в международен енергиен играч като Royal Dutch Shell или Exxon Mobil. 

Халид ал Фалих добавя, че страната планира още повече инвестиции в петролната индустрия. Този ход подчертава вероятността Саудитска Арабия да остане зависима от доходите си от петрол и газ за сметка на сектори като технологиите, туризма, здравеопазването и минното дело.

Фалих казва, че петролът и газът, които доминират саудитската икономика десетилетия, в крайна сметка все още ще съставляват поне 40-50 процента от приходите на кралството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във