Банкеръ Daily

Пари и пазари

Sanofi купува американската Bioverativ в сделка за 11 млрд. щ.д.

Френската Sanofi SA ще изкупи всички акции на американската Bioverativ Inc за 11.6 млрд. щ.долара, съобщиха от фармацевтичната компания. Купувачът предлага по 105 щ.долара за всяка акция на Bioverativ, което представлява премия от 64% към цената на книжата при затваряне на търговията на 19 януари.

Очакванията са сделката да завърши в рамките на следващите три месеца, уточняват с съобщението от френската компания. Придобиването се случва в момент на подновен интерес от страна на големите фармацевтични производители към по-малки биотехнологични фирми и прогнозите на някои експерти, че през 2018 г. ще има значително засилване на сливанията и придобиванията в сектора. "С Bioverativ ние се превръщаме в лидер на разрастващия се пазар за лечение на хемофилия", заяви главният изпълнителен директор на Sanofi Оливие Брандикур. Компанията ще финансира придобиването с комбинация от съществуващи парични ресурси и емитиране на дълг.

Биофармацевтичната компания Bioverativ е специализирана за производството на препарати за лечение на хемофилия и други редки заболявания на кръвта. Приходите й за 2016 година възлизат на 847 млн. щ.долара. Bioverativ бе отделена от Biogen в началото на миналата година.

В момента пазарът на лекарства за хемофилия е най-голям сред тези на лекарствените средства за редки заболявания на кръвта. Той се оценява на годишни продажби от около 10 млрд. щ.долара. Но, прогнозите са този пазар да продължи да расте - с над 7% годишно, до 2023 година.

Това е най-голямото придобиване за Sanofi от 2011 г., когато купи американската биотехнологична компания Genzyme за около 20 млрд. долара.

Sanofi е наследник на една дълга и богата история, която включва някои от най-значимите научни постижения на XIX и XX век и е свързана с реномирани производствени центрове и лаборатории, с ключово значение в развитието на химията, фармацията и медицината.

В България Sanofi присъства от 1992 г., с централен офис в София. "Активно работим българското население да има достъп до най-иновативните и качествени лекарствени средства. Чрез широкообхватното си портфолио ние също така предлагаме висококачествени генерични лекарства на достъпни цени, които достигат до повече пациенти. Разнообразието на портфолиото ни включва широка гама от продукти без лекарско предписание. Нашата цел е да допринесем за по-добрата здравна грамотност на българските граждани, затова инициираме редица кампании за повишаване информираността на населението по отношение на различни заболявания", отбелязва Йерун Вайтес, генерален директор на "Санофи България".

"Санофи" (Sanofi) е един от световните лидери във фармацевтичната промишленост, заема първо място във Франция и Европа. Подпомагана от научноизследователска дейност от световно равнище, "Санофи-Авентис" развива водещи позиции в седем основни терапевтични области: сърдечно-съдова, тромбоза, онкология, метаболизъм, централна нервна система, вътрешни болести и ваксини. Служителите на "Санофи" наброяват 100 000, от които 35 000 медицински представители, работещи в 100 държави от петте континента.

Акциите на "Санофи-Авентис" се котират във френския клон на европейската фондова борса EURONEXT в Париж (борсов код: SAN) и на фондовата борса в Ню Йорк (борсов код: SNY).

Facebook logo
Бъдете с нас и във