Банкеръ Daily

Пари и пазари

Руската централна банка отвори за реалния сектор и националната алтернатива на SWIFT

Руската централна банка (РЦБ) бързо разширява функционалността на националния аналог на международната система за предаванe на финансови съобщения - SWIFT, като допусна до нея и компаниите от реалния сектор, съобщава вестник „Комерсантъ“ като се позовава на шефа на Управителния съвет на НП „Национален платежен съвет“ Алма Обаева.

„Съответстващата поправка вече e внесена в закона „За Централната банка на Русия“ в края на пролетната сесия на руския парламент. Тази нова възможност досега не е анонсирала и самата РЦБ“, посочила тя. До приемането на тези фундаментални промени, от правото да ползват руския аналог на SWIFT са можели да се ползват само местните трезори, но и повечето от тях са разглеждали руската национална система единствено като резервна алтернатива на SWIFT. Днес вече не е така.

Инициатори на тази фундаментална промяна са големи и малки компании от руския реален сектор, които - в края на зимата на 2015 г., са изпратили нарочно писмо до регулатора с молба да им се разреши постоянен достъп до руския SWIFT. „Този въпрос бе обсъждан в РЦБ на консултативен съвет по въпросите на Националната платежна система (НПС), където бе уточнено, че това може да стане само с промяна на съответните норми в закона“, пояснила още Обаева.

Тази възможност вече е създадена с окончателно приемане на промените от руския парламент. Въпросът за създаването на отечествен аналог на системата SWIFT стана много актуална в Русия след въведените против нея западни санкции и писанията из медиите за цялостно изключване на страната от SWIFT.

Facebook logo
Бъдете с нас и във