Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Roundup" е отговорен за причиняването на рак, посочва американски съд

Американско съдийско жури откри, че унищожителят на плесен, базиран на глифозат на "Bayer AG", е "съществен фактор" за причиняването на Неходжкинов лимфом на хората, което позволява на процеса да премине към втора фаза, причинявайки по-сериозни щети.

Журито в федералния съд в Сан Франциско с единодушно решение определи "Roundup", един от най-широко използваните унищожители на плевелите в света като отговорен за разболяването от рак на жителя на Калифорния Едвин Хардман. Тази констатация все още е недостатъчна за подвеждането под съдебна отговорност на "Bayer".

Глифозатът е неселективен системен хербицид, използван за борба с плевелите, особено с многогодишните. Сред хербицидите заема първо място в света по производство. Глифозатът е действащото вещество в средствата, произвеждани под търговските наименования "Roundup". "Bayer" придоби "Monsanto", който произвежда "Roundup".

Случаят ще пристъпи към втората фаза на съдебния процес пред същото жури в сряда, за да се определи отговорността на "Bayer" и потенциалните нанесени щети. Адвокатите на Хардман могат да представят доказателства, за които се твърди, че разкриват усилията на компанията да окаже влияние върху учените, регулаторите и обществеността относно безопасността на продуктите, които не са им били позволени в началната фаза на изследването.

В изявление"Bayer" заяви, че е разочарован от първоначалното решение на журито. "Убедени сме, че доказателствата във втората фаза от делото ще покажат, че ръководството на Monsanto е било подходящо и компанията не трябва да носи отговорност за рака на г-н Хардман", подчертаха от компанията.

Случаят е само вторият от около 11 200 съдебни дела, които ще бъдат водени в Съединените щати. Друг човек от Калифорния получи $ 289 милиона (217,8 милиона паунда) през август, след като съдебно жури определи "Roundup" като причина за неговия рак. По-късно обезщетението беше намалено на 78 милиона долара след обжалване.

Случаят на Хардман има за цел да помогне да се определи обхватът на щетите и да се открият възможностите за решение на проблема за повече от 760 случая на кръгла маса, консолидирани във федералния съд в Сан Франциско.

"Bayer" отрича твърденията, че "Roundup" или глифозат могат да причинят рак. Според компанията има достатъчно проучвания и регулаторни оценки, доказващи безопасността на  хербицида при употреба от хора. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във