Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рияд набира кандидат-кредитори

Саудитска Арабия започна да набира инвеститори в книжа с фиксиран доход за втората си за тази година облигационна емисия в щатски долари. Кралството е определило "Голдмън Сакс груп", "Джи Ай Би кепитъл", "Ейч Ес Би Си холдингс", "Джей Пи Моргън Чейз" и "Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп" за мениджъри на продажбата, твърдят запознати с операцията, която започна в началото на седмицата. В зависимост от пазарните условия ще бъдат пуснати книжа с падежи от над пет, десет и 30 години.

Офертата се появява след като цената за застраховане на облигациите на страната падна през този месец до най-ниската си стойност за последните две години - 81 базови пункта за петгодишните кредитни застраховки (CDS).

Саудитска Арабия привлече 9 млрд. щ. долара от продажбата на пет и десет годишни ислямски облигации през април 2017-а, които ще помогнат за попълване на тазгодишния бюджетен дефицит от 198 млрд. риала (53 млрд. долара) - 7.7% от БВП. Рияд набра и 37 млрд. риала от деноминирани в националната валута дългови книжа през последните три месеца. Най-голямото арабско стопанство е оценено с "А1" (пети по ред рейтинг от инвестиционната скала) от международната агенция "Мудис инвестърс сървис".

Държавите, влизащи в състава на  Съвета за сътрудничество в Персийския залив ( между  които са и двамата регионални икономически лидери Саудитска Арабия и ОАР) са продали облигации за 51.6 млрд. долара от началото на годината, за да покрият бюджетните си дефицити, зейнали заради  ниските цени на черното злато. 

Рияд пък провежда мащабни реформи за пренасочване на националното стопанство от суровия петрол към други сектори на доходи. Кралството планира да създаде най-големия държавен фонд в света и да продаде маса държавни активи. Както и да премахне най-късно през ноември субсидиите за бензин и за самолетно гориво, споделят добре информирани източници. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във