Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Репутацията на златото се разклати

<!-- Deloitte Native ads css --><!-- New Google Tag Manager (noscript) --><!-- End Google Tag Manager (noscript) -->Златото получи през седмицата всички козове, за да затвърди репутацията си на спасително убежище при кризи - от политическото напрежение в Италия и хлъзгащите се надолу фондови борси до подновяването на търговските спорове и преосмислянето на перспективата пред възходящия лихвен цикъл в Щатите. Въпреки това скъпоценният метал не успя да поскъпне и още се колебае около най-ниските си котировки за тази година. Нещо повече -  той приключва втори пореден месец на загуби въпреки рисковата пазарна атмосфера. Основната причина, според Стийвън Инес - шеф на търговските операции в "Оанда корп", е по-голямата привлекателност на щатските държавни дългови книжа, а също и поскъпващият долар.

Инес посочва, че повсеместният срив на европейските книжа с фиксиран доход е тласнал инвеститорите да търсят  сигурността на щатските ДЦК, което от своя страна  е разширило подема на долара. Мощта на долара пък е отнела голяма част от привлекателността на златото. 

Котировките на жълтия метал за незабавна доставка потънаха миналата седмица до най-ниската си за тази година стойност от 1282.18 щ. долара за една тройунция. Но през тази се стабилизираха и в късната следобедна търговия на 30 май се повишиха до 1301 долара за тройунция. Същевременно  доларовият индекс на агенция "Блумбърг", който отчита цената на зелените пари към основните им валутни конкуренти, се търгуваше в близост до най-високата си цена от ноември 2017-а. 

Тази конфигурация не е отказала Инес от инвестиции в злато, защото рискът от по-нататъшен спад е нисък предвид плеядата от геополитически рискове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във