Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Ренесансът на петродоларите

Ръстът на петролните котировки, който се наблюдава  напоследък,  е напът да подкрепи световните активи, защото страните производителки на черно злато ще започнат да попълват запасите си от петродолари, твърдят анализатори на процесите на този пазар.  Те съзират потенциал за компенсиране на част от световното "затягане на паричното предлагане", настъпило след драстичния спад на нефтените цени. Което пък може да предизвика взрив от ликвидност точно когато централните банки започват да нормализират монетарната си политика.

Според експерти от "Джей Пи Моргън Чейз" поскъпването на суровия петрол води до промяна на паричните потоци и на приходите в световен мащаб. И на практика ще предизвика  обрат в  курса, преобладаващ  между 2014-а и 2016-а. Банкерите пресмятат, че приходите от черно злато на  производителите му  от Близкия изток до Норвегия са паднали от 1.6 трлн. щ. долара през 2014-а (когато горивото достигна 115 долара за барел) на по-малко от 800 млрд. щ. долара през 2016-а (когато цените паднаха до 27 долара за барел).

Хората от "Джей Пи Моргън" смятат , че този срив на свързаните с петрола средства е разклатил световните пазари, защото е свил търсенето на вносни стоки от страна на петролните компании и е намалил възможността на държавните фондове и на централните банки да купуват чуждестранни активи. В резултат на поевтиняването на черното злато по време на въпросния двугодишен период тези дружества и мениджърите на чуждестранните валутни резерви вероятно са инвестирали 160 млрд. щ. долара по-малко в акции на публично търгувани компании и 80 млрд. долара по-малко в облигации.

В интервю за телевизия "Блумбърг" шефът на банковото поделение за проучване на борсовите суровини на "Голдмън Сакс груп" - Джефри Къри, коментира, че по-високите нефтени котировки няма непременно да ограничат индивидуалното потребление дори при цените на горивото от сорт "Брент" от 75.23 щ. долара за барел от началото на седмицата. Къри подчертава, че през последните 15 години по-скъпият петрол води до създаването на излишък от спестявания в световен мащаб. След което тези петродолари започват да се отдават назаем и стимулират ръста  на търсенето.

Анализатори на "Барклейз" пък са пресметнали, че повторното инвестиране на получените от черно злато средства се равнява на ликвидна инжекция от порядъка на програмата за парично стимулиране на Федералния резерв. И когато в потоците от евродолари е настъпил обрат (през 2015-а),светът се е лишил от 400 млрд. долара за годишни инвестиции във финансови активи.

Какъв дял от новата петродоларова ликвидност ще бъде инвестиран повторно тепърва предстои да се разбере. Валутните резерви на производителите на черно злато от Близкия изток се стопиха, докато финансираха бюджетните дефицити, зейнали заради ниските цени на суровината. Така че днес те могат да предпочетат по-скоро да спестяват, отколкото да харчат.

По-нататъшното поскъпване на нефта сорт "Брент" в рамките на 70-80 щ. долара за барел може да стимулира държавните фондове да разнообразят чуждестранните си вложения и да отслабят щатския долар, смятат стратези от "Нат Уест маркетс" в Сингапур. Те обръщат внимание, че през последното десетилетие всяка ценова промяна на петрола "Брент" е била в положителна корелация с еврото. Тази връзка до голяма степен изчезна през последните 12 месеца, но би могла да се възстанови при по-нататъшно поскъпване на горивото. При този сценарий най-едрите производители на енергия от Близкия изток вероятно ще натрупат допълнителни валутни резерви, повишавайки риска от ново бягство от доларите извън региона. И ако това се случи, американските пари ще водят битка за поскъпване в сегашния си диапазон от 1.20-1.25 щ. долара за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във