Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рецесията - дилемата на ЕЦБ

Не се очакваше  Европейската централна банка да изненада пазарите с нови решения или обявления от  заседанието на борда си през тази седмица . Въпреки това тази среща се очертава ключова по отношение на спазването на процедурите по изхода от количествените улеснения - най-вече как ще се подходи към тях след  края на септември тази година, а и кога ще се пристъпи към действие.

Икономическите данни показват известна устойчивост, макар че според някои анализатори  темповете на развитие се  забавят. Но погледнати в перспектива съдържат и надежда за известно възстановяване на  бизнесите. На тази база Марио Драги и компания може би намират свобода за действие и по отношение на премахването на  количествените улеснения. Може би и  защото постоянната опасност от търговска война, която  може да се превърне в глобално явление. А едно повишение на основните тарифи между САЩ и Европа с около 10% може да причини около 0.3% спад в БВП на Германия. Това е и основният риск, с който експертите от  ЕЦБ трябва да се съобразят. Добре, че засега - поне така изглежда - Тръмп и Жан-Клод Юнкер постигнаха някакво разбирателство.

В крайна сметка  обаче в   ЕЦБ трябва да се съобразят с едно основно нещо. Не е въпрос дали ще дочакаме, а  кога ще пристигне следващата глобална рецесия. Без да се твърди, че това  ще е скоро, за момента безспорно е, че  може би няма по-уязвим от този процес  от еврозоната, където наличието на "мека" парична политика е новото нормално. Липсата на действия на  ЕЦБ за  затягането на монетарните стимули поставя политически мудната институция в сериозен риск. А той   може да струва бъдещето на целия Европейски съюз, ако не бъдат предприети сериозни мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във