Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Разпродажби разлюляха дълговете

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Събитието на  изминалата седмица определено бе изказването на президента на Фед - Джеръм Пауъл, пред Икономическия клуб на Ню Йорк, на което той като че ли охлади сериозно прогнозите за лихвени повишения през идната година. Дали под влиянието на постоянния натиск от Белия дом, или поради факта, че този път Пауъл прочете написана реч, но тонът му се промени значително, заявявайки, че основната лихва в САЩ се намира близо до нормалните си нива, при които нито ще стимулира, нито ще забавя икономическия растеж и инфлацията. Това изявление бе в явен контраст със заявеното от Пауъл преди две седмици (в свободен разговор) твърдение, че "нормалните нива са все още далеч". Пренастройката на пазарите не закъсня, като станахме свидетели на сериозно поевтиняване на щатския долар, както и ръстове при капиталовите инструменти. Трежъритата също срещнаха подкрепа, като доходността по десетгодишните книжа се запъти към тест на нивата от 3%, отбелязвайки седмичен спад от 2.1 базисни точки до 3.02 на сто.

Реакциите на съпротива срещу  тази промяна в тона на Фед за Европа дойдоха бързо. След като очакванията на анализаторите са за само едно лихвено повишение в САЩ през 2019 г. (след като това през декември тази година изглежда сигурно),  прогнозите са да станем свидетели на първото покачване на основната лихва в еврозоната едва (и с по-малка вероятност) в края на идната година, а по-вероятно - чак през 2020-а. Бундовете предизвикаха  търсене, като в десетгодишния им  матуритет доходността им се понижи с 0.9 базисни точки до 0.33%, докато френските ДЦК със сходен срок до падежа се търгуваха при доход от 0.713% и седмичен спад от 0.7 базисни точки.

Положителни политически новини дойдоха през седмицата от Италия. Макар и без да обявява нещо конкретно,  като че ли  популисткото правителство на Ботуша е  склонно  да понижи  очаквания бюджетен дефицит за 2019 г. до нормите на Евросъюза. Въпреки предстоящия в края на седмицата аукцион на пет- и десетгодишни книжа  италианските дългове отбелязаха сериозно  поскъпване, като доходността по десетгодишните облигации се понижи с цели 16.2 базисни точки до -3.242 на сто. Промяната в бенчмарк средата, както и отпускането на политическите рискове в периферията доведоха до положителен пазар и за испанските дългове. В десетгодишния матуритет тези книжа отбелязаха  седмично понижение от 10.7 базисни точки - до 1.523 на сто.

Във Великобритания става все по-ясно, че Брексит без сделка ще има сериозно отражение върху икономиката. В доклад, представен от Бенк ъф Ингланд в сряда, най-лошият сценарий за напускане на ЕС без сделка бе оценен на 8% спад на БВП за една година и над 30% по-ниски цени на недвижимите имоти, съпроводени с 25% обезценка на британския паунд. Въпреки че докладът бе определен от някои среди като чисто политически в подкрепа на плана за сделка на Тереза Мей, пазарите приеха цифрите сериозно, а търсенето на джилтовете като убежище от икономическата несигурност се повиши. В десетгодишния матуритет доходността по британските книжа се понижи с 4.6 базисни точки до 1.333 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във