Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Разминаване с очакванията за търговията с дългове

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Изминалата седмица на международните пазари на държавен дълг може да бъде описана накратко като спокойна. Сериозни промени в доходността по основните книжа нямаше, а търсенето на обща посока сред по-скоро добрите икономически данни и по-скоро негативната политическа ситуация продължава.

В ядрото на еврозоната картината не бе кой-знае колко по-различна. Пазарите явно приемат немските бундове като силно надценени при нива на доходност до падежа от под 0.30% и при понижението под тази стойност през седмицата станахме свидетели на сериозни разпродажби. За повишение на доходността по немските книжа спомогна и аукционът на нова емисия на десетгодишни бундове, което донесе ръст на дохода от цели 7.9 базисни точки до 0.371 на сто. За сравнение, доходността при френския дълг в същия матуритет се повиши с едва 1.5 базисни точки до 0.652 на сто.

В периферията на еврозоната основната новина е Гърция. След дългогодишно отсъствие на южната ни съседка й предстои връщане на дълговите пазари с по-краткосрочна емисия книжа. След като през 2012-а доходността при гръцките десетгодишни книжа бе над 40%, сега тя е на нива от около 3.9 на сто. Въпреки това анализатори предупреждават, че изключително ниската ликвидност на гръцките пазари би могла да доведе до някои негативни изненади за инвеститорите в такава емисия.

Освен при Гърция в останалата част от периферията бе по-скоро спокойно. Доходността при десетгодишните италиански книжа отбеляза седмичен спад от 1.5 базисни точки до 2.695%, докато възвръщаемостта при сходните испански облигации се повиши с 0.8 базисни точки до 1.313 на сто.

Във Великобритания основните новини за пореден път са политически. През миналия уикенд двама основни министри от консервативното правителство на Тереза Мей напуснаха, обвинявайки премиера в подмяна на резултата от референдума за Брексит чрез предложението за по-близки отношения с Европейския съюз след напускането. Въпреки това правителството оцеля, а подкрепата за "мек"  Брексит изглежда по-висока, което пък оказва своето негативно влияние върху доходността по джилтовете. В десетгодишния си матуритет те отбелязаха седмичен спад от 1.291 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във