Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пъзелът на отчетите изнерви борсата

Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

След силното начало на месеца българските акции постепенно успокоиха темпото на поскъпването си в очакване на консолидираните финансови отчети на публичните холдинги. Тези данни трябва да видят бял свят до края на август и с оглед на факта, че едни от най-активно търгуваните са акциите именно на такива дружества, интересът на инвеститорите към тях е повече от оправдан. Разбира се, някои от отчетите могат сравнително лесно да бъдат прогнозирани - било заради естеството на бизнеса или заради традиционната прозрачност, която някои компании осигуряват на своите акционери. В този смисъл числата около дейността на групата "Стара планина холд" АД са отдавна известни от месечния инвеститорски бюлетин, който холдингът публикува. Поради същата причина има и големи неизвестни около бизнеса на "Монбат" АД, чийто мениджмънт поддържа редовна комуникация с акционерите. Въпреки това обаче официалните финансови отчети дават много повече информация, отколкото няколко числа и описателни изречения, и оправдавайки популярния израз, често пъти дяволът наистина се оказва в детайлите.

Дали заради наближаващия краен срок за публикуване на консолидираните отчети или заради възстановената напоследък "връзка" между нашия пазар на акции и чуждите такива, през последните две седмици повечето борсови индекси у нас бяха в отстъпление. В същото време пазарите в Европа и отвъд Атлантика бяха сцена на нервна търговия, на която няколкодневни странични движения се редуваха с резки спадове, следвани от изненадващи повишения. Повод за всичко това бяха основно политическите недоразумения, които не спира да твори американският президент Тръмп. Всичко това би разтревожило мнозина, а в дългосрочен план би могло да навреди сериозно на американския бизнес и съответно на американските компании, чиито акции вече са толкова щедро оценени, че някои от тях буквално висят във въздуха.

Тази нервност на инвеститорите напоследък започна да си пробива път и към нас, ако съпоставим движенията на нашия пазар с тези на големите борси по света. Подобна по-тясна корелация между БФБ и развития свят е нещо, което отдавна не бяхме виждали, и ако не беше на толкова късен стадий от възходящия пазар, би могло да се окаже предвестник на завръщащите се чуждестранни инвеститори. Ще видим дали ще стане така, макар че вероятността да сме станали отново атрактивни за чужденците според мен е много, много малка.

С тях или без тях обаче интересът към някои български компании, изглежда, не намалява. Пример за това отново е "Корадо България" АД, чиито акции успяха да поскъпнат до 12.60 лв. за една в последния ден, в който книжата се търгуваха с право на участие в увеличението на капитала без парични вноски (сплит). Съгласно взетото от акционерите решение за всеки две притежавани акции ще бъде получена една "безплатна" за сметка на натрупаните резерви и печалби на дружеството. В деня, в който закупените книжа не носеха вече това право (22 август), цената на производителя на радиатори достигна 9 лв. за един брой, което след корекция за липсващата "безплатна" акция съответства на цена от рекордните 13.50 лв. преди датата на сплита.

Но да оставим една от звездите напоследък и да се върнем към по-познатата част от пазара. През седмицата интересни за инвеститорите си останаха акциите на "Химимпорт" АД (1.95-1.96 лв.), "Централна кооперативна банка" АД (1.92-1.95 лв.), "Сирма груп холдинг" АД (1.15-1.16 лв.), "Доверие обединен холдинг" АД (2.65-2.72 лв.), "Софарма" АД (4.80-4.85 лв.). Както е видно от цените на някои от изброените компании, през последните дни натискът на продавачите успя да свали котировките на доста от компонентите на официалните ни борсови индекси. Резултатът от това е, че единствено BGTR30 успява да запише минимално седмично повишение от 0.13%, отчетено след първите два часа от борсовата сесия в четвъртък. За разлика от него най-старият ни индекс - SOFIX, е на път да завърши седмицата със спад от малко над един процент до 721.61 пункта.

 

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във