Банкеръ Daily

Пари и пазари

Първият завод на "Тесла" извън САЩ ще е в Китай

Американската компания „Тесла“ започна строителството на своя първи завод за сглобяване на електромобили в Китай. Той ще бъде разположен в индустриалната зона Линган, намираща се недалеч от Шанхай, съобщават „Синхуа“ и БГНЕС.

Новият завод ще бъде първият за компанията извън пределите на САЩ, а също така първото предприятие в автомобилната индустрия на Китай със 100% чуждестранен капитал. Споразумението за строителството на завода беше подписано през юли 2018 г . между „Тесла“ и администрацията на района Линган и корпорацията „Линган“. През 2020 г. на него ще започне сглобяването на Tesla Model 3.  Според документа американската компания самостоятелно ще инвестира в строителството на завод с годишен капацитет до 500 хиляди автомобила. Проектът предвижда не само инвестиции в производството, но и в разработването и по-нататъшната реализация на колите на местния пазар. Не се уточнява какъв е обемът на инвестициите, но местните медии пишат, че проектът ще бъде един от най-големите в цялата история на Шанхай от гледна точка на инвестиции в производствени мощности.

В началото на август 2018 г. агенция „Блумбърг“ съобщи, че „Тесла“ ще вложи в строителството на завода 5 милиарда долара, не е изключено частично финансиране от китайски капитали. Общата площ на терена, където ще бъде изграден заводът, е 864,8 хиляди кв.м. Според договора „Тесла“ получава право да го използва за 50 години. Шанхай не случайно е избран за място на строителство на новото предприятие. Мегаполисът е на първо място в Китай по електромобили – в края на 2017 г. те са били 165 хиляди.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във