Банкеръ Daily

Пари и пазари

Първият албум на "Ролинг Стоунс" включва кавъри и три собствени композиции

През март 2016 г. Ролинг Стоунс е първата британска рок група, която свири в Куба.

На днешния ден през 1964 г. в Англия излиза първият албум на "Ролинг Стоунс" (Rolling Stones), озаглавен "The Rolling Stones". Той е съставен главно от кавър версии, но включва и една оригинална песен - Tell Me (You're Coming Back) на Джагър и Ричардс, както и две песни, приписани на Нанкър Фелдж, име, използвано за песните, композирани от цялата група.

На 12 юли 1962 година групата прави първото си официално участие под името "Ролинг Стоунс" в "Марки Клъб". Съставът й тогава включва Мик Джагър, Кийт Ричардс, Брайън Джоунс, Иън Стюарт на пианото, Мик Тейлър на баса и Тони Чапман на барабаните. Джоунс смята групата да свири главно чикагски блус, но Джагър и Ричардс добавят рокендрол в стила на Чък Бери и Бо Дидли. Басистът Бил Уайман се присъединява през декември, а барабанистът Чарли Уотс - през януари, като така се оформя запазилата се дълги години ритъм секция на групата.

Първият мениджър на "Ролинг Стоунс" е Джорджо Гомелски. Той ангажира групата за осеммесечни неделни участия в "Кроудеди Клъб". Там те си създават общност от почитатели, която привлича вниманието на Питър Джоунс, който пише в "Рекърд Мирър", а той от своя страна споменава за тях пред Андрю Лог Олдам, импресарио, работил за кратко и за Брайън Ъпстейн и "Бийтълс". През април 1963 година Олдам вижда групата в "Кроудеди Клъб" и им предлага да стане техен мениджър.

Джордж Харисън, който е присъствал на изпълнения на "Ролинг Стоунс" в "Кроудеди Клъб", заедно с колегите си от "Бийтълс", ги препоръчва на звукозаписната компания "Дека Рекърдс". Групата вече имат подписан договор за записи с друга компания, но успяват да го развалят срещу 100 лири в брой. През май 1963 година "Ролинг Стоунс" подписват договор с "Дека". Документът запазва контрола на групата върху записите, които те само отдават под наем на компанията, твърде необичайни условия за това време. Този договор им дава възможност да избегнат ползването на звукозаписното студио на "Дека", с неговите твърди графици, и евентуалната намеса на компанията в тяхната работа. Записите на групата са направени в студиото "Риджънт Саунд" и са продуцирани от Олдам, който дотогава няма никакъв опит в тази дейност. Тъй като Олдам смята, че Стюарт не се вписва в имиджа на групата ("хубави, стройни, дългокоси момчета"), той е отстранен от официалния състав. Въпреки това той се съгласява да остане с групата като мениджър на пътуванията и временен студиен пианист.

Първият сингъл на "Ролинг Стоунс", издаден на 7 юни 1963 година, е кавър версия на "Come On" на Чък Бери и достига 21-во място в британската класация. След издаването му групата предприема турне в британските клубове, като за пръв път свири извън Голям Лондон в "Аутлук Клъб" в Мидълсбро на 13 юли. През есента на същата година Олдам и Ийстън организират първото голямо концертно турне на "Ролинг Стоунс" като поддържаща група на няколко американски звезди, сред които Бо Дидли, Литъл Ричард и "Евърли Брадърс". Още по време на турнето те записват втория си сингъл, написан от Джон Ленън и Пол Макартни и издаден малко по-късно и от "Бийтълс" - "I Wanna Be Your Man". Сингълът достига 12-то място в британската класация. Третият им сингъл е кавър версия на "Not Fade Away" на Бъди Холи и достига до третото място.

През юни 1964 година "Ролинг Стоунс" започват първото си турне в САЩ, което е напълно неуспешно. По същото време те правят записи в студиото на "Чес Рекърдс" в Чикаго, където записват и първата си песен, достигнала първо място в британската класация, кавърът на Боби Уомак - "It's All Over Now".

При второто си американско турне през есента на 1964 година, "Ролинг Стоунс" издават и втория си албум - "12 X 5", който отново съдържа главно кавър версии. Петият им сингъл, кавър версия на "Little Red Rooster" на Уили Диксън, е издаден през ноември 1964 година и става вторият им хит, достигнал първо място в британската класация. През декември в Съединените щати е издаден първият им сингъл с изцяло оригинални песни - "Heart of Stone" и "What a Shame". Той достига 19-то място в американската класация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във