Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Проверяват Tesla за пазарна манипулация

Илон Мъск

Американските финансови регулатори проверяват компанията за производство на електрически автомобили Tesla и активността в социалните мрежи на нейния ръководител Илон Мъск. През седмицата Мъск "хвърли бомба", след като обяви в "Туитър", че планира да отпише фирмата от борсата. На 7 август предприемачът съобщи: "Обмислям да направя Tesla частна. За 420 долара (за акция - бел.ред.). Финансирането е осигурено." Анонсът доведе до покачване на цената на акциите на компанията с 11 процента.

От технологичния гигант обаче не съобщиха финансовите параметри на този план, което подтикна някои анализатори да допуснат, че Мъск може да е нарушил американските закони против пазарните манипулации. На 8 август авторитетното издание Wallstreet Journal съобщи, че Комисията по ценните книжа и борсите е изпратила въпроси до дружеството, включително и защо Мъск е използвал социалните мрежи, за да направи анонса си, както и на каква основа стъпва сумата, посочена в неговата публикация. 

Правилникът на комисията гласи, че публичните компании не трябва да правят изявления за планове по преструктуриране или финансиране, ако нямат намерение да ги изпълнят. Ако проверката установи, че Мъск блъфира, срещу него може да започне наказателно преследване за пазарна манипулация.

"Той твърди, че има конкретен източник на финансиране. По-добре това да е вярно. Той твърди също, че има определена сума за финансиране. Това трябва да е вярно. В противен случай - дори и да не е манипулация, ще е измама", казва бившият председател на борсовата комисия Харви Пит пред американската телевизия CNBC.

Юристи пък коментираха, че срещу Мъск може да започнат и граждански дела от инвеститори, ако в крайна сметка се докаже, че той не е получил сигурно финансиране, когато е направил съобщението си.

Мъск е основният акционер в компанията с 20% дял. През второто тримесечие на 2018-а тя регистрира загуби от около 717 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във