Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРЕРАБОТВАТЕЛИ ТЪРСЯТ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ СУРОВИНА

В последните години консервните предприятия у нас работят едва с половината от капацитета си, показват данни от агростатистиката. Причината обаче не е липсата на пазари, както бе през 1990-1995 г., а липса на суровина от български производители. Големи компании, произвеждащи натурални сокове, купуват от вътрешния пазар минимални количества ябълков концентрат, всичко останало са принудени да внасят. Според хора от бранша това оскъпява крайния продукт и води до намаляване на продажбите. Вносът обаче ни позволява да заложим реалистична производствена програма, твърдят преработвателите, защото твърдо знаем каква суровина ще имаме и на каква цена. Малко над 80 са предприятията, които консервират или преработват частично плодове у нас. През всяка от последните две години са преработени по около 60 хил. тона. Повече от половината от суровината е изкупена директно от местни производители, по-голямата част (75%) - без договор. Това означава, че до последно консервните предприятия не знаят какво ще получат от наши производители и на каква цена. Търговци на едро или посредници осигуряват само 15% от общия обем на изкупените плодове. Около 12% от тях са преработени на ишлеме. Пет вида плодове - ябълки, праскови, сливи, череши и кайсии - заемат над 90% от общото количество преработени плодове. Вносът осигурява около .... недостигащите количества за преработка, като най-голям е вносът на ябълките. Преработвателните предприятия на плодове декларираха пред държавните институции преди няколко месеца, че се нуждаят от голямо увеличение - с над 50%, на количеството пресни плодове, за да се задоволи търсенето и те да натоварят производствените си мощности. Засега обаче селското ни стопанство не може да осигури производството на необходимите суровини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във