Банкеръ Daily

Пари и пазари

Преговорите на IKEA с най-голямата фабрика за батерии в Европа - на финала

IKEA е на финален етап от преговорите с Northvolt за участие в набирането на средства за стартиране на фабриката за батерии, заяви днес най-големият търговец на мебели в света.

Шведският Northvolt иска да набере 1,5 милиарда евро, разпределени по равно между дълг и собствен капитал, и поиска от Европейската инвестиционна банка 350 милиона евро заем. "Този проект е много, много интересен и изцяло в съответствие с инвестициите за устойчивост, които правим за бъдещето", каза Даниела Рогошич, говорителка на Ingka Group, която притежава повечето магазини на IKEA по света. "Все още сме на финалната фаза на диалога", каза тя в днес.

IKEA се състои от редица компании и фондации. Рогошич заяви, че преговарящият за инвестицията е фондация Stichting IMAS, която управлява финансовите активи на фондацията Stichting INGKA, която притежава Ingka Group. Тя отказа да даде повече подробности.

Компанията Northvolt, основана от бившия управител на Tesla Петър Карлсон, се стреми да набере 3 милиарда евро, за изграждането в Швеция на най-големия завод за батерии в Европа. Проектът конкурира пряко американската Gigafactory на Tesla.

Facebook logo
Бъдете с нас и във