Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Празнична фиеста заля борсата

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

С наближаването на Коледните празници "послушните" инвеститори по цял свят се "ослушват" за традиционното и дългоочаквано от тях декемврийско Санта (Клаус) рали, което обичайно носи скъпи подаръци на търпеливите акционери. Както малките деца поглеждат с надежда под украсената с цветни висулки коледна елха, така и вложилите капитала си в акции "хвърлят по едно око" на отрупаните с неподправен ентусиазъм фондови борси. Както всяка година, така и през 2017-а пошли мисли се прокрадват в главите на инвеститори и спекуланти - с ясната цел да ги изкарат от блаженството на светлите празници и да помрачат всекидневието им, както и тъмни внушения, които всячески се опитват да разколебаят заредените с тонове надежда "палавници". "А дали "лошата леличка" от Федералният резерв тази година няма да ни развали купона?", "А не трябваше ли да пренасоча финансите към онези крипто неща, за които говореше внукът ми?"  и прочие, и прочие, разяждащи хладнокръвието колебания. За радост на заелите дълги позиции в акции на този етап причини за безпокойство нямаше. Международните индекси поставяха с лекота нови и нови исторически рекорди, а настроенията се оформяха като все "по-бичи" и позитивни. Дори повишението на основната лихва на САЩ с още четвърт процент до 1.5% не успя да "развали празничната фиеста" и дори "наля вода в мелницата на купувачите".

И на "БФБ-София" положителните емоции като цяло взеха превес. Сред "сините чипове" отново нямаше добър ценови синхрон, но този "феномен" се очаква традиционно да се "откоригира" през последната работна седмица на месеца. "Неохим" успя да зарадва акционерите си с предколедно поскъпване от около 4% до 55.50 лв. за дял. За съжаление търговията с книжата на димитровградския торов завод не беше достатъчно ликвидна, за да даде възможност на по-крупни акционери да "осребрят" ръста.

Повишение за съжаление при книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) нямаше. Акциите на третата по размер на активите банка в България се спуснаха с близо 3.5% надолу до под 5.10 лв. за дял, след което възстановиха част от загубеното до около 5.20 лв. за един брой. Другата по-ликвидна публична банка, включена в състава на т.нар. сини чипове, а именно Централна кооперативна банка (ЦКБ), бе пожалена от продавачите и дори отбеляза незначителен ръст на седмична база до 1.675 лв. за дял. Както се очертава като "традиционно" напоследък, книжата на мегахолдинга "Химимпорт" продължават да се движат в необясним синхрон с тези на дъщерната му ЦКБ и поради това "им се наложи" да поевтинеят с малко под 2%, за да докарат котировките до 1.671 лв. за дял.

След като седмица по-рано "Софарма" "придоби приза за ликвидност", през изминалите няколко борсови сесии фармацевтичният концерн се разменяше в скучно статична консолидация на равнищата непосредствено под 4.30 лв. за брой. Крупен пакет от 300 хил. акции от капитала на "Индустриален холдинг България" "прелетя" през "БФБ-София", с което капитализацията на бившия приватизационен фонд се увеличи с около процент и половина до 0.955 лв. за дял.

Предпразнични "тлъсти" пакети "прелетяха" и при "Еврохолд България". Малко след като пласира успешно облигации на стойност 70 млн. евро в рамките на програмата си за необезпечени средносрочни еврооблигации, холдингът съобщи, че дъщерната му застрахователната компания ЗД "Евроинс" АД е реализирала успешно плановете си за двойно увеличение на капитала до 32.5 млн. лв. и капиталовите показатели на дружеството вече надхвърлят изискваните от евродирективата "Платежоспособност II" стойности. В крайна сметка книжата на "Еврохолд България" поскъпнаха с близо 4% за седмица до 1.35 лв. за дял.

Солиден ръст от над четири процента наблюдавахме и при акциите на "БФБ-София". Книжата на борсовия оператор "превзеха" със завидна лекота нивото от 5 лв. за дял и "удариха" 5.10 лв. за един брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във