Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Позитивен полъх властва в еврозоната

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

   

Завръщането на оптимизма  на глобалните финансови пазари, макар и плахо, даде своето отражение върху доходността от основните дългови книжа през изминалата седмица. Като цяло сантиментът бе позитивен, което се материализира в ръстове на възвръщаемостта по най-сигурните книжа  заедно със спадове по тези по-рискови позиции.

В САЩ фокусът беше върху икономическите данни, които донякъде изненадаха негативно инвеститорите. В същото време проблемите с разследванията срещу президента Тръмп като че ли се задълбочават с поредната порция обвинения срещу него пред комисиите на Конгреса. Срещата между Тръмп и Ким Чен Ун в Ханой също не даде кой знае какви поводи за политически оптимизъм, докато речта на Джеръм Пауъл -  президента на Фед,  пред Конгреса показа, че основната тема в монетарния борд на институцията е спирането на редукциите в размера на баланса й. Въпреки всичките тези относително добри новини за трежъритата през седмицата станахме свидетели на ръст на доходността по десетгодишните книжа, който се равняваше на 1.9 базисни точки до 2.673 на сто.

Основно  енергията  за този ръст може би идваше от Европа. След изненадата с не толкова лошите данни за индексите на производствените мениджъри, както и след намаляването на политическия риск във Франция, където президентът Макрон започва да възвръща позициите си, отслабени от протестите на "жълтите жилетки", инвеститорите погледнаха по-активно към капиталовите пазари, подлагайки дълговите книжа на известни разпродажби. Подкрепени от допълнителните сделки с бундовете, доходността по немските книжа пое силно нагоре през изминалата седмицата, като ръстът в ключовия десетгодишен матуритет достигна 5.9 базисни точки  - до 0.159 на сто. В същото време под натиск се оказаха и френските ДЦК, чиято десетгодишна доходност се повиши с 4 базисни точки -  до 0.554 на сто.

Позитивни бяха и настройките във Великобритания, където премиерът Тереза Мей най-накрая отвори вратата към удължаване на срока за Брексит, докато един от основните пробрекзитъри - Джейкъб Рийс-Мог, загатна, че може да намали съпротивата си спрямо ключовата клауза за ирландската граница. На този фон позитивният сантимент стана  властващ на британските финансови пазари, докато джилтовете се оказах под натиск, като доходността на  десетгодишните  се повиши с цели 12.2 базисни точки - до 1.269% през седмицата.

Едно от най-сериозните доказателства за оптимизма на пазарите бе пренасочването на интереса им към периферните за еврозоната книжа. И то въпреки политическите рискове, свързани с предстоящите предсрочни избори в Испания, както и поредната порция негативи оценки на Европейската комисия за икономическите политики и предвиждания на популистите в Рим. А доходността по италианските ДЦК пък бе основното търсено нещо от инвеститорите през седмицата, като в десетгодишния матуритет наблюдавахме спад от 5.7 базисни точки до 2.787 на сто. В Испания десетгодишните книжа останаха без седмична промяна при доходност от 1.170 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във