Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Политически вълнения на валутния тепих

Щатският долар е големият губещ от последните трансформации в администрацията на президента Доналд Тръмп. Уволнението на Рекс Тилърсън на 13 март и оставката на главния икономически съветник в  кабинета Гари Кон през миналата седмица вещаят засилване на протекционистичната политика на САЩ  - това са заключенията на  анализаторите. Шансът да  избухне  предвождана от Вашингтон световна търговска война  гигантският  мениджър на активи "Амунди Пайъниър асет мениджмънт" оценява на 30 процента. Експерти на компанията прогнозират, че зелените пари ще отслабнат с около 12% към еврото - до 1.40 щ. долара в рамките на следващите две години. Те смятат, че ако САЩ влошат отношенията си с важни търговски партньори, особено с Китай, и ако последват ответни мерки, инвеститорите ще продадат доларите си  и ще потърсят убежище в японската йена, в швейцарския франк и в еврото.

Всъщност  не само търговията и политиката тежат на американската валута, която е загубила около 3% от пазарната си оценка през тази година след почти 9% спад през миналата. Според валутните  стратези на "Голдмън Сакс" сериозни причини доларът да поевтинее са подобряващата се световна икономика и перспективите за по-рестриктивна монетарна политика извън Щатите. Експертите на  "Сосиете Женерал" също  са  песимисти за положението на световната резервна валута. Освен ако Вашингтон не смени курса и не акцентира върху затягане на паричната политика и върху нетолкова екстремни фискални облекчения. И двата варианта обаче, макар и възможни, са малко вероятни. 

Масови  продажби на зелените пари и на акциите на щатските компании на 13 март бяха реакцията на  новината за уволнението на Тилърсън. Но валутната търговия на следващия ден леко се успокои, а котировките се колебаеха около 1.2360 щ. долара за едно евро.

Големият печеливш сред основните валути се очертава да е японската йена. Големи надежди се възлагат на двойката долар/йена, със засилена вероятност за пробив на равнището  от 100 йени за един долар за първи път от 2016-а. Тези очаквания се мотивират с комбинацията от търговски потоци, позиции на инвеститорите и  разнопосочни парични политики. Според валутни стратези на "Браун брадърс Хариман" в Токио "темата на 2018-а е рискът от пробив на 100 йени за долар". Което не би изглеждало екстремно от гледна точка на фундаменталните показатели.

Японската валута поскъпна до 105.25 йени за един долар през март (най-високата стойност за последните 16 месеца), преди да се върне до 106.16 йени в късната следобедна търговия на 13 март. Търговците пък държат под около ключовото равнище от 105 йени за долар. Защото, ако бъде пробито, под него няма сериозни прегради и ще последва бързо движение до 100 йени за долар. 

Един от основните фактори за силата на японските пари е нарастването на излишъка по текущата сметка на страната. Йената по правило следва движението на тази по-широка мярка на международната търговия със закъснение от 12 месеца. Публикуваните в края на миналата седмица правителствени данни сочат, че януарският излишък се е доближил до най-високото си равнище за последното десетилетие. 

Друг сериозен фактор са позициите на хеджинговите фондове, които от 9 януари методично закриват отрицателните си залози върху  японската валута по данни на щатската комисия за търговия на фючърси.

"Бенк ъф Джъпен" също има ключова роля за съдбата на йената. Централната банка вече редуцира количествата на месечните си покупки на облигации, които са част от програмата за стимулиране на местното стопанство. Банковите инвестиции в дългови книжа са се увеличили с около 54 трлн. йени през февруари спрямо същия период на миналата година - най-слабият ръст от юли 2013-а насам и доста под целевите  80 трлн. йени. Председателят на "Бенк ъф Джъпен" - Харухико Курода, пък заяви миналата седмица, че икономическите стимули ще останат в сила известно време, което породи спекулации за евентуалната им отмяна през фискалната 2019-а. Което е мощен  двигател за възход на местната валута.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2853 млн. евро (5579 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във