Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пивовари отчитат милиони постъпления в държавната хазна

Над 18 милиона от акцизи и ДДС са внесли в държавната хазна от „Болярка ВТ“ АД за последните три години, а инвестициите в дълготрайни материални активи са над 5 милиона лева. Това стана ясно по време на втория тур на Националната бирена академия, който се проведе във великотърновската пивоварна във вторник. Начинанието е под патронажа на Съюза на пивоварите в България.

По време на обиколката в най-голямото предприятие за бира с изцяло българско акционерно участие беше показан производственият процес в реални условия, а главният технолог Марияна Христова разказа детайли от процеса на създаване на любимата напитка.

През 2004 г. компанията внедрява революционно комплексно технологично оборудване за пивопроизводство и пуска в действие уникалнaта варилна инсталация Merlin, каквито има само пет в Европа. Инсталацията е оборудвана с нова система за варене на пивната мъст, при която се получава тънкослойно варене. Този по-специален процес дава възможност за  повишаване качеството на пивото, поддържа неговата висока трайност и запазва натуралния му характер. „За българския потребител Merlin е произвел над 615 милиона литра висококачествена бира. Успехът на нашето пиво се дължи на инвестициите, които се правят в предприятието от приватизацията му през 1999 година насам“ - уточни Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на „Болярка ВТ“.

Едновременно с журналистите, гости на пивоварната бяха и представители на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата, водени от Емил Димитров. Членовете на Комисията от миналата година посещават една след друга пивоварните компании в страната, за да се уверят в изпълнението на изискванията на акцизното законодателство и прозрачността на пивоварните като коректни данъкоплатци. Така всички гости имаха възможност да видят уреда, с който в реално време в Агенция “Митници” се следят произведените количества бира в отделните етапи на технологичния процес. За пореден път Емил Димитров беше категоричен, че “Златният стандарт“ за спазване на акцизното законодателство на членовете на Съюза на пивоварите трябва да бъде прилаган от всеки производител на бира. Това означава изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове да бъдат безусловно спазвани, за да остане бизнесът напълно прозрачен и легитимен.  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във