Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петровалутите се еманципираха от черното злато

Паричните единици на някои от най-големите износители на суров петрол в света прекъсват традиционно силните си връзки с цените на горивото. През последните три месеца канадският долар отслабна, норвежката крона остана в рейндж, а руската рубла добави едва 4% към пазарната си оценка, въпреки че през същия период петролът от сорт "Брент" поскъпна със 17%, а американският тип WTI - с 11 процента. В богатата на суровини Латинска Америка пък корелацията между цените на регионалните валути и на суровия петрол в рамките на 90-дневния период през септември е станала отрицателна - за първи път от 2014-а досега.

По правило паричните единици на държавите, зависими от износа на суровини, са по-тясно обвързани с черното злато при спад на цените му, защото това е симптом за намаление на търсенето, което вреди  на разчитащите на постъпления от износ на енергия стопанства. Тази връзка укрепна по време на спада на петролните котировки през 2015-а и 2016-а. В наши дни обаче валутните търговци са се адаптирали към новите нормални цени под 60 щ. долара за барел гориво, а монетарната политика и специфичните фактори се ползват с приоритет при определяне на посоката на валутните движения.

Напоследък руската рубла печели основно от притока на капитали, защото инвеститорите са привлечени от високата реална доходност на руските активи, което омаловажава ролята на петролните цени като основен двигател на котировките на руските пари през тази година. И дори очакваното на 27 октомври намаление на основния лихвен процент на Русия с 25 базови пункта - до 8.25%, няма да заличи привлекателността на рублата като инструмент за валутни сделки carry trade (при които дилърите теглят заеми в парични единици с ниска доходност и инвестират получените средства във високодоходни активи), посочва анализаторът на "Нордеа банк" Андрес Свендсен. Той смята, че само чувствително лихвено понижение ще върне корелацията на рублата с петрола.

Засега обаче подобни резки движения не се задават. "Банк России" гони 4% годишна инфлация, а експертите й прогнозират понижение на базовата лихва до 6.5-7% през 2019-а. По-ниските лихвени равнища са необходими, за да станат заемите по-евтини и по този начин да стимулират стопанството на страната. То се възстановява постепенно след двегодишна рецесия, причинена от резкия спад на петролните котировки  в резултат на  западните санкции срещу Кремъл заради ролята му в украинската криза.

Връзката на канадския долар с петролните котировки отслабва устремно от края на юни - до голяма степен заради увеличението на лихвените проценти на страната, което централната банка предприе за първи път от 2010-а насам. Което пък подчертава значението на банковата парична политика и на размаха на пазарните колебания на канадската валута за сметка на намаляващото влияние на петролния сектор върху националното стопанство. Корелацията между курса на канадските пари и на цените на черното злато ще се възстанови, след като суровият петрол излезе извън утвърдилия се през последните месеци диапазон на търговия от 40 до 60 щ. долара за барел, смятат валутни стратези от "Бенк ъф Нова Скотия" в Торонто. 

По-силният от очаквания икономически растеж в  най-големия европейски нефтен производител повиши привлекателността на норвежката крона през последните месеци и помогна за ограничаването на зависимостта на националната парична единица на Норвегия от движенията на петролните котировки. Засега валутните експерти не очакват норвежката валута да поскъпне значително, освен ако централната банка не обяви дългоочакваното повишение на лихвените проценти, посочва анализаторът на "Данске банк" - Кристофер Ломхолт. А това означава, че кроната в момента е по-чувствителна към  пониженията, отколкото към  увеличенията на петролните цени.

Най-екстремен е разривът между валутните и петролните котировки в Латинска Америка - там  те вече се движат в различни посоки. Просто защото през тази година доминиращи са геополитиката и паричната стратегия на Щатите, коментира Ю-На-Парк, валутен стратег в германската "Комерцбанк". Преговорите за промяна на договора за свободна търговия НАФТА разлюляха  мексиканското песо, а обвиненията в корупция по най-високите етажи на властта потисна търсенето на бразилски реали. Венецуела е на ръба на фалита, а високите реални лихвени проценти в някои държави от региона "подпират" националните им валути чрез притока на капитали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във