Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петролът приключи януари с печалба

Цените на суровия петрол едва ли ще успеят да се качат значително над 70 щ. долара за барел през 2018-а, при положение че  пазарът е  притиснат от две противоположни сили - организираното от ОПЕК ограничаване на добива на черно злато и растящото производство на шистово гориво в Щатите. Това показва проучване на агенция "Ройтерс", публикувано на 31 януари. Анкетираните 34 икономисти и анализатори прогнозират 62.37 щ. долара цена за барел суров петрол сорт "Брент" през тази година и 61.29 долара през идната. Очакванията за лекия щатски суров петрол са за средна цена 58.11 щ. долара за барел през 2018-а при средно 63.63 щ. долара през януари. Анализатори на бранша от "Бенк ъф Америка" пък прогнозират средна цена от 60 щ. долара за барел гориво тип WTI и 64 долара за конкурентния сорт "Брент".

Един от участниците в проучването на "Ройтерс" посочва, че "стабилният ръст на търсенето, категоричният ангажимент за ограничение на предлагането от ключовия производител от ОПЕК - Саудитска Арабия, и съществуващите геополитически рискове ще помогнат за поддържането на твърд праг под петролните котировки". От друга страна обаче, "се очаква мощен подем на добива в Щатите, както и на някои опортюнистични продавачи както от редиците на ОПЕК, така и извън нея  по-късно през годината, които няма да позволят на цените да надхвърлят значително 70 щ. долара средно за барел." Експертите посочват, че щатското производство е нараснало с над 17% от средата на 2016-а и може да надхвърли 10 млрд. барела на ден - праг, преодолян единствено от Русия и от Саудитска Арабия. Успоредно с американците цените над 65 щ. долара за барел насърчават и други износители извън ОПЕК - като Канада и Бразилия, да качат добива чрез разработването на нови проекти.

Засега анализаторите не се наемат да прогнозират дали ОПЕК ще удължи срока на споразумението за орязване на производството на черно злато с 1.8 млн. барела на ден, който изтича в края на годината.  

Междувременно петролът сорт "Брент" приключи петия си пореден месец "на печалба" със средна котировка от близо 69 щ. долара за барел през януари. Това се случи въпреки започналия в началото на седмицата спад на цените заради очаквания ръст на складовите запаси на Щатите, потвърден на 31 януари от щатското министерство на енергетиката. Резервите са се увеличили с 6.8 млн. барела в периода от 22 до 26 януари след десет поредни седмици на спад, свил предлагането до най-ниските равнища от началото на 2015-а.

Новината свали незабавно, но за кратко, котировките на фючърсните контракти на американския лек суров петрол до 63.92 щ. долара за барел. След няколко часа те се върнаха над 64.70 щ. долара за барел. Горивото тип "Брент" пък падна с 39 цента - до 68.63 щ. долара за барел и впоследствие се върна отново над 69 долара за барел.

Щатското министерство на енергетиката прогнозира, че националният добив на черно злато ще е средно 10.3 млн. барела на ден през тази година и 10.9 млн. през идната. Производството е скочило до 10.038 барела на ден през ноември 2017-а - най-високият среден месечен добив от ноември 1970-а. А цената от около 64 щ. долара за барел може да насърчи откриването на още кладенци. Благодарение на шистовите залежи нетният внос на суров петрол и на петролни продукти в Щатите в края на 2017-а е паднал под 2.5 млн. барела на ден - най-ниското регистрирано количество от началото на 70-те години на миналия век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във