Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът поевтинява

Петролните фючърси се понижават с около 1%, след като шокиращото понижение на китайския внос и износ през декември. Това поднови опасенията за продължаващо забавяне на втората по сила световна икономика и перспективите за отслабване на търсенето на важната енергийна суровина.

Цената на петрола сорт Брент се понижи до под 60 долара за барел в понеделник, след като последните макро данни за Китай показаха отслабване на вноса и износа на втората по големина икономика в света. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари пък се понижават с над 1% обратно към 51 долара за барел, след като и те нараснаха в края на предходната седмица до най-високо ниво от 7-и декември около 53,20 долара за барел.

Износът на Китай през декември се е понижил с 4,4% спрямо предходната година, което е най-големият месечен спад от две години насам, а това е сигнал за още по-голямо отслабване на икономиката на страната. Вносът се е свил със 7,6%, като това е най-големият му спад от юли 2016 г. Слабите данни от Китай са противовес с общата подкрепа, която петролните пазари получиха от началото на годината благодарение на намаляването на доставките от страна на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) заедно с Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във