Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петролът отново атакува 70 долара за барел

 Черното злато поскъпна до най-високата си цена,  след като Саудитска Арабия обеща да продължи да ограничава доставките, а спирането на електрозахранването във Венецуела доведе до колапс на производството.

Официални саудитски представители обявиха, че страната им ще помпа доста под 10 млн. барела на ден през април - втори пореден месец на орязани доставки.

От средата на февруари цената на горивото се задържа над 55 щ. долара за барел за марката американски лек петрол WTI с доставка през април. А на 14 март котировките надхвърлиха 58.50 щ. долара за барел. Базовият сорт "Брент" с доставка през май се търгува при 67.80  щ. долара за барел. Черното злато е поскъпнало с повече от 25% от началото на годината.

Ценовият ръст започна, след като страните членки на ОПЕК и техните партньори се договориха да ограничат добива, за да балансират търсенето, а производството на Венецуела тръгна надолу. Подновените американски санкции срещу Ирак също свиват предлагането. Орязването на саудитското петролно производство означава, че страната ще изнася под 7 млн. барела дневно през април - значително под заявените от клиентите 7.6 млн. барела. 

Въпреки тези обстоятелства  опасенията от растящия щатски добив на черно злато не се разсеяха. Международната енергийна агенция пресмята, че Америка ще има 70% дял в  ръста на капацитета на световното предлагане на гориво до 2024-а. Прогнозите на агенцията се появиха малко преди официалните представители на нефтените компании от ОПЕК и от Северна Америка да заемат местата си за официалната вечеря при откриването на 38-а годишна среща на CERAWeek, която се провежда между 11 и 15 март в Хюстън. Това е една от най-значимите пет конференции на "корпоративните лидери" на планетата. В нея участват фирмени ръководители, експерти, официални правителствени представители и стратези от енергийния сектор, както и мениджъри от технологичната и финансовата общност. Очаква се CERAWeek 2019 да обсъди нови аспекти от бъдещето на енергетиката, както и най-наболелите въпроси, тенденции и иновации с водещи световни експерти от бранша.

Междувременно  Пермският басейн за добив на шистово гориво в щатския югозапад е на прага на радикална промяна с един основателен мотив - колкото си по-голям, толкова по-добре. Най-голямото шистово поле в света се подготвя за сливания и поглъщания точно когато едрите петролни акули напират към региона.

В момента в Пермския басейн има 112 оператори на петролни кладенци, което означава прекалено голям брой мениджърски екипи, управляващи едни и същи активи. Този порив към независимост попада под все по-растящия натиск на инвеститорите, които настояват предприемачите да се обединяват или да продават обектите си, за да намалят разходите. Сметките показват, че около 20 компании (ще рече -  всяка от тези с оценка под 3 млрд. щ. долара) трябва да се комбинират с някой  съперник чрез "сливане между равни". Просто защото за петролните фирми от Северна Америка шистовата революция се осъществи с цената на 200 млрд. щ. долара, похарчени за сондажи през последните осем години, по данни на агенция "Блумбърг". Което принуди инвеститорите да кажат "стига". И да поискат производствен подход с участието на най-големите и най-рентабилно оператори.

Проблемът е, че американските "суперсили" също са притиснати от акционерите си и не са склонни да пръскат пари, както процедираха, когато петролът се търгуваше за 100 щ. долара за барел. "Ексън" и "Шеврон" са съсредоточили вниманието си върху съществуващите вложения в Пермския басейн и предпочитат дребни замени на терени пред едри корпоративни сделки.

Европейските петролни гиганти обаче изглеждат склонни да се включат в играта на поглъщания. "Бритиш петролиъм" плати миналата година 10.5 млрд. щ. долара за шистовите активи на BHP Billiton. За "Шел" пък се говори, че проявява интерес към придобиването срещу 8 млрд. щ. долара на "Индевър енърджи рисорсиз" - един от най-големите частни оператори в Пермския басейн.

Навлизането на петролните гиганти вероятно ще промени облика на "дивия запад". Досега бариерата за настаняване в региона беше ниска и десетки частни предприемачи, повечето от които на възраст около 35 години, правеха сондажи и помпаха гориво с едничката цел да го продадат на онзи, който плати най-много. Системният подход на големите играчи пък е сигнал, че дните на рисковите "петролотърсачи" са преброени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във