Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролът остава неприлично скъп

Котировките на суровия петрол се задържат в близост до 78 щ. долара за барел сорт "Брент". А цените на американската марка WTI надхвърлиха за кратко на 3 юли 75 щ. долара за барел, което се случва за първи път от 2014-а насам. При това въпреки решението на държавите членки на ОПЕК и на Русия от съвещанието им във Виена на 22 и 23 юни да повишат добива на черно злато с 1 млн. барела на ден.

Тези високи стойности възмущават републиканците на щатския президент Доналд Тръмп, които ще се борят да опазят мнозинството си в Конгреса на междинните избори през ноември. Само че това ще се случи трудно при цени на бензина от средно 2.833 щ. долара за галон през седмицата, приключила на 25 юни - с около 55 цента над стойността отпреди година. 

Тръмп сподели в "Туитър", че е разговарял по телефона с краля на Саудитска Арабия - Салман, и е поискал кралството да увеличи производството на суров петрол с 2 млн. барела на ден заради пробивите в Иран и Венецуела. Белият дом и държавната саудитска телеграфна агенция потвърдиха, че разговор наистина е имало на 30 юни, но без да цитират допълнителни количества. А иранският министър на петрола обяви, че всякакви увеличения на добива над договорените лимити ще нарушат сделката от Виена. Според Техеран ОПЕК трябва да отхвърли призивите на Щатите за по-високо производство, защото те са "политически насочени срещу Иран". Ако пък саудитците решат еднолично да помпат по 2 млн. барела на ден над квотата им, те би трябвало да напуснат ОПЕК. 

В интерес на истината, Саудитска Арабия е единствената държава, която има капацитет да добива максимум 12.04 млн. барела дневно, по данни на Международната енергийна агенция. Кралството е помпало малко над 10 млн. барела на ден през май. При него нефтените полета се изпомпват под нивата, които инженерите определят като разумни. В допълнение, Саудитска Арабия дели с Кувейт т. нар. неутрална зона, която не се е използвала през последните години и от която могат да се добиват допълнително по 500 хил. барела дневно.

Главният изпълнителен директор на саудитския държавен енергиен гигант "Сауди Арамко" - Амин Насър, коментира за "Файненшъл таймс", че кралството действително може да качи производството и да го поддържа по 12 млн. барела на ден. Това обаче  не може да стане незабавно, като за целта ще са необходими поне шест месеца. Някои анализатори на енергийния сектор пък смятат, че срокът ще е по-дълъг - до 12 месеца. Дотогава Рияд ще е в състояние да доставя по 11 млн. барела дневно.

По принцип Саудитска Арабия не е склонна да помпа максимални количества от суровината от страх, че ще остане нищожен буфер за задоволяване на евентуален скок на търсенето. Други държави от Персийския залив като Кувейт и ОАЕ, както и Русия, имат свободен капацитет за добив на черно злато, но той е по-малък, отколкото саудитският. Производствените възможности на Нигерия, Иран, Либия и Венецуела пък зависят от политическото състояние на държавите. Добивът на Иран е заплашен от подновеното щатско ембарго. Венецуела е на ръба на фалита. В Либия, където споровете за контрол над ключови пристанища подбиват производството, местната компания "Арабиан гълф оил" е съкратила на 30 юни дневното си производство с 220 хил. барела, твърдят запознати с проблема лица.

Все пак  близките отношения между Вашингтон и Рияд и борбата срещу общия "враг" - Иран, вдъхват надежди за укротяване на петролните котировки. В следобедната търговия на 4 юли те се движеха в близост до 78 щ. долара за барел сорт "Брент" и 73.80 долара за американския WTI.

Facebook logo
Бъдете с нас и във