Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петролът гравитира около 80 долара за барел

Опасенията за недостиг на суров петрол за продан изстреля суровината от сорт "Брент" с доставка през ноември до 79.66 щ. долара за барел, което се случи на 12 септември (и е най-високата котировка от края на май, когато бе пробита "кота 80"). Впоследствие, по време на късната следобедна търговия в Европа, цената на контрактите се понижи до 79.20 долара за барел, след като ден по-рано те приключиха европейската си търговия на 79.06 долара за барел. Котировките на фючърсните контракти на щатския лек суров петрол WTI с доставка през октомври се колебаеха в близост до 70 щ. долара за барел, след като на 11 септември връхлитащият върху източното крайбрежие на Щатите ураган "Флорънс" повиши цените на петрола сорт WTI с 2.5%, а на бензина - с 2.8 процента. Тогава петролните фючърси с доставка през октомври приключиха търговската си сесия на борсата в Ню Йорк на 69.25 щ. долара за барел, а бензиновите контракти затвориха на 2.0142 долара за галон. Премията на световния базов сорт гориво ("Брент") към американския лек суров петрол се разшири до максималните за последните три месеца 10.02 щ. долара за барел за контрактите с доставка през ноември. Шофьорите от региона на Северна Каролина може да се сблъскат с "драстичен" скок на бензиновите цени, защото масовата евакуация от урагана (най-мощният за последните 64 години) пресушава доставките, а обилните валежи застрашават тръбопроводите, по които тече горивото.

Освен "Флоранс" предлагането на петрол е  заплашено и от  подновените санкции на Вашингтон срещу Иран, които влизат в сила от ноември нататък. Те вече ограничиха покупките на добитата в ислямската република суровина от Франция и Южна Корея. В допълнение, щатските складови запаси от черно злато са намалели с 8.6 млн. барела през миналата седмица (до 395.9 млн. барела) по данни на Американския институт за петрола. А щатската Енергийна информационна администрация редуцира прогнозата си за ръста на добива на горивото в САЩ през 2019-а.

По оценка на Гордън Грей - шеф на поделението за анализ на световния пазар на петрол и газ на "Ейч Ес Би Си", фундаменталните показатели  подкрепят  цените на суровия петрол - на  сегашните и на по-високи равнища. Грей не очаква горивото сорт "Брент" да скочи до 100 щ. долара за барел, макар че съществуват реални рискове да се стигне дотам.

Руският министър на енергетиката Александър Новак предупреди на 12 септември за негативното влияние  на щатските санкции срещу Иран. Защото те внасят огромна неизвестност на пазара, идваща от реакцията на страните, внасящи почти по 2 млн. барела иранско гориво на ден. Новак посочи, че световните петролни пазари са "неустойчиви" заради геополитическите рискове и нарушенията в доставките. Все пак  той увери, че е в постоянен контакт с партньорите си от ОПЕК и в случай на нужда страната му ще увеличи добива. "Русия има потенциал да качи производството с 300 хил. барела на ден в средносрочен план, в допълнение към количествата от октомври 2016-а", каза Новак. През този месец страната е добивала 11.247 млн. барела петрол - рекорд след разпада на Съветския съюз.

Иран пък е започнал да складира петрол във  флота си от супертанкери, съживявайки стратегията от предишното ембарго в периода 2012-2016-а - което е своеобразно доказателство за ефективността на новите санкции на Вашингтон срещу Техеран. Почти всички основни клиенти на ислямската република са купували по-малки количества ирански петрол през август - месец преди щатският президент Доналд Тръмп да върне обратно наказателните мерки срещу страната. Южна Корея пък е преустановила напълно вноса на гориво от Иран.

Иран е помпал по около 3.7 млн. барела средно на ден след облекчаването на санкциите в началото на 2016-а. Очакванията на експертите са, че през септември петролните доставки на страната ще се свият до 1.5 млн. барела дневно срещу близо 2.8 млн. барела през април и май. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във