Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пекин попълва доларовите резерви

Китайските вложения в щатски дългосрочни, средносрочни и краткосрочни облигации са скочили с 11 млрд. щ. долара през март - до общо 1.19 трлн. долара, сочат данни, огласени от финансовото министерство на САЩ на 15 май. Така Китай остава най-големият  чуждестранен кредитор на американците. На второ място е Япония, чиито доларови инвестиции са паднали с 16 млрд. долара - до 1.04 трлн. долара - най-малко от октомври 2011-а. 

Март бе белязан с бърза ескалация на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин заради новите мита, наложени от администрацията на президента Доналд Тръмп на китайския внос на стомана и алуминий. А този ход целеше  ограничаване на излишния промишлен капацитет на азиатския колос. Белият дом огласи и плановете си да обмитява  стоки за милиарди долари от Китай, на което Пекин обеща да приложи ответни мерки. В тази връзка се ширят спекулации, че китайците могат да използват огромните си вложения в щатски ДЦК като "разменна монета" в търговския спор. Мъглата вероятно ще се разсее, след като бъдат огласени резултатите от петдневните преговорите между китайската делегация, пристигнала на 16 май във Вашингтон, и американския министър на търговията Уилбър Рос. В изказване в началото на седмицата Рос определи различията между двете страни като "широки".

Задграничното търсене на щатски държавен дълг е жизненоважно за американците заради галопиращия фискален дефицит, който се очаква да надхвърли 1 трлн. щ. долара до 2020-а.     

Facebook logo
Бъдете с нас и във