Банкеръ Daily

Международната агенция по енергетика:

Пазарът на петрол е пренаситен

Заради забавянето в търсенето и устойчивите доставки от страни извън ОПЕК, световните запаси от петрол са достигнали рекордно високи нива, съобщава агенция "Ройтерс". Това е едно от заключенията в месечния доклад на Международната агенция по енергетика. Експертите предупреждават, че може да се влоши пренасищането на пазара и през следващата година.

"Запасите на петрол са достигнали рекордните 3 млрд. барела и осигуряват на световните пазари степен на комфорт", се казва в доклада. Експертите добавят, че запасите предлагат буфер срещу геополитически сътресения или неочаквани прекъсвания на доставките.

Изчисленията на Международната агенция показват, че през октомври световните запаси са нараствали с 97 млн. барела на ден. Оказва се, че това е увеличение от 2 млн. в сравнение с година по-рано, а обяснението е, че се дължи на възстановеното производство на страните, които не са членове на ОПЕК.

МАЕ леко повиши прогнозите си за световното търсене за 2015-а и 2016-а съответно до 94.6 млн. и 95.8 млн. барела на ден. Предишната прогноза бе за 94.5 млн. и 95.7 млн. барела дневно. Експертите допълват, че в сравнение с 2014-а, през тази година търсенето ще бъде по-високо с 1.8 млн. барела на ден. То обаче ще се забави до 1.2 млн. барела на ден през 2016 година.

Припомняме, че през последните 18 месеца цените на петрола спаднаха с повече от 50%. Доставките пък бяха засилени от производството на шистов петрол в САЩ и решението на ОПЕК да не намаля пазарния си дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във