Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Оптимизъм смени отчаянието при държавния дълг

Пазарите на държавен дълг ни показаха през седмицата колко кратък е пътят от отчаянието до позитивните нагласи. В търсене на посока и изход инвеститорите се лутаха от едната крайност в другата.


Първоначално се появиха спекулации, че немският канцлер Ангела Меркел се подготвя за фалит на Гърция. Повод за тях бяха дискусиите в управляващата в Германия партия как да се подпомогнат германските банки, в случай че южната ни съседка не успее да постигне договореното свиване на бюджетния дефицит, което е основание за отпускането й на следващия транш от спасителния пакет. Тези опасения доведоха до рекорден спад в доходността на първокласните държавни облигации. Немските книжа с падеж след десет години се търгуваха при нива от 1.705%, като това бе исторически минимум при доходността. Двегодишните облигации, които са най-чувствителни към паричната политика, също поскъпнаха, понижавайки доходността си до рекордно ниските 0.36 процента. Акциите бяха подложени на масирани разпродажби, като германският борсов индекс DAX се срина под 5000 пункта, което представлява над 62% корекция на възходящото движение, започнало в началото на 2009 година. Гръцките двегодишни книжа пропаднаха до ново дъно въпреки одобрения пореден пакет от мерки от министър-председателя Георгиос Папандреу за понижаване на дефицита до 17.1 млрд. евро за 2011-а и 14.9 млрд. евро през 2012-а. Доходността им достигна 64.3% годишно.


Няколко дни по-късно съвместно изказване на френския президент Никола Саркози и на колежката му Меркел успя да съживи пазарите и да върне оптимизма на инвеститорите. Двамата лидери са убедени, че Гърция има място и ще остане в еврозоната , а приетите съкращения на дефицита ще възстановят стабилността на пазарите. Това бе достатъчно за обръщане на посоката на движение на фондовия и дълговия пазар, поне в краткосрочен план. Европейските акции възстановиха голяма част от загубите и немският индекс DAX се върна на нива около 5530 пункта, поскъпвайки с над 10% в рамките на четири дни. Германският десетгодишен дълг рязко поевтиня, а доходността му се върна до 1.97 процента. Испания пък проведе аукцион за облигации с падеж през октомври 2020-а и 4 млрд. евро номинал. Те бяха пласирани успешно при средна доходност от 5.16% или с 4 базисни точки по-малко от нивата през февруари 2011 година.


Отвъд Океана щатските облигации последваха движението на европейските книжа с фиксиран доход и повишиха доходността си след новината, че Европейската централна банка съвместно с Федералния резерв и други централни банки ще проведе три операции за осигуряване на ликвидност в щатски долари със срок от три месеца. Десетгодишният щатски държавен дълг се търгуваше при нива около 2.10%, или с близо 20 базисни точки над дъното от края на предишната седмица.


nbsp;


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа


Владимир Нечев


Дилър, ТБ Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във