Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Обратната страна на монетата заблестя

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

"Ядрените" настроения в света отстъпиха място на ваканционните нагласи, усещането за риск сред инвеститорите се понижи и в резултат на това по-голямата част от международните капиталови пазари отбелязаха седмичен ръст. От своя страна Федералният резерв на САЩ (FED), или т. нар. "централна банка на централните банки", изрази притеснения, че цените на финансовите инструменти са доста "набъбнали", което би могло да доведе до риск да причини "нервност" на капиталовите пазари. Тези констатации на финансовия регулатор до известна степен охладиха радостта от разминаването с атомните удари и ограничиха покачванията на индексите.

У нас позитивните настроения като цяло продължиха да властват на пазара, макар че сред движенията на т. нар. "сини чипове" липсваше синхрон. Най-старият български борсов индекс SOFIX се повиши минимално до около 730 пункта. При ниска инвеститорска активност сред най-губещите (на седмична база) се наредиха книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и "Индустриален капитал холдинг". Акциите на все още третата по размер на активите си банка в България отстъпваха на моменти с около 3.5% и на борсата се разменяха на нивата около 5.35 лв. за дял. Бившият приватизационен фонд пък загуби от своя страна над 4.5% от капитализацията си и премина низходящо нивото от 3.80 лв. за акция.

В противоположната част на класацията сред "сините чипове" на седмична база се наредиха акциите на "Химимпорт" и "Холдинг Варна". Мегахолдингът успя да зарадва акционерите си с почти 6-процентен ръст и доближи ключовото ниво от 2 лв. за дял. И "Холдинг Варна" се представи добре на седмична база, макар и с далеч "по-скромното" си покачване от около 3 на сто.

Както научихме преди около месец, 100% от капитала на "Българска независима енергийна борса" ЕАД ще бъде продаден от "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и респективно ще бъде възмездно придобита от "БФБ-София". През изминалата седмица научихме и най-важния детайл от сделката, а именно, че двете страни са договорили цена от 5.2 млн. лв. за всички акции на енергийната борса. Новината беше приета доста радушно от инвеститорите, които очевидно смятат сделката за изгодна за "БФБ-София", след като книжата на борсовия оператор се "изстреляха" с повече от 10% - до нивата непосредствено под 5 лв. за дял.

Със седмично поскъпване от близо 9% - до 4.80 лв. за акция, се "разписаха" и книжата на "Свилоза". Свищовският производител на целулоза публикува своя консолидиран отчет за полугодието на 2017-а, който, меко казано, "заинтригува" инвеститорите. Печалбата на групата за първите шест месеца възлиза на 12.87 млн. лв., което е над пет пъти размера на реализираните 2.5 млн. лв. за същия период на миналата година. Ръстът на финансовия резултат е подкрепен и от силни консолидирани продажби, които нарастват със солидните 28% на годишна база до 66.3 млн. лева.

През първите седем месеца на тази година "Адванс Терафонд" АДСИЦ съобщи, че е продал общо 13 852 декара земеделска земя при средна цена 1450 лв./декар, което означава, че само за юли фондът се е "разделил" с нови 5033 декара. Новопубликуваните данни не успяха да изненадат особено много инвеститорите и акциите на "Адванс Терафонд" поевтиняха незначително с около 0.8% до 2.30 лв. за дял.

Седмицата беше изключително силна за борсовото представяне на "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания информира инвеститорите, че като водещ партньор в Обединение "Железопътна инфраструктура" е спечелила поръчка за подновяване на железопътен път на стойност 10.428 млн. лв. със срок на изпълнение 7 месеца. Само за седмица книжата на "Трейс груп холд" прибавиха със завидна лекота близо 3.5% към стойността си - до 4.85 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във