Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Обезпеченията за Булгартабак са 4-5 пъти над постигнатата цена

Продадохме бизнеса, за да запазим компанията в следващите десет години. А обезпеченията, които държавата е наложила върху активите на Булгартабак холдинг (сгради, машини, имоти и парични средства), са 4-5 пъти над постигнатата цена за компанията от 100.1 млн. евро. Така успокои парламентаристите, а чрез тях журналистите и обществеността изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов по време на проведеното на 14 септември изслушване в парламентарната Комисия по икономика и енергетика по повод на сделката за Булгартабак. Само недвижимото имущество на тютюневата компания е на стойност 42 млн. евро по оценката на Колиърс - съобщи Караниколов. - За нас договорът не крие рискове за държавата. А изборът е обусловен от желанието ни за връщане на руския пазар. Купувач обаче не е откликнал на тези наши тайни мисли, призна шефът на приватизацията.


Справедливата пазарна цена, която са определили АПСК и консултантът Ситигруп, е била в границите между 82.7 и 122.8 млн. евро. Така че според нас е постигната една много добра цена по сделката, обобщи Караниколов. Договорът за продажбата на холдинга е подписан при цена от 100.1 млн. евро, а 20% от нея са изплатени същия ден.


Иначе дебатът премина без особени вълнения. Всяка от страните остана на изразените вече през последните месеци позиции.


Въпреки оптимизма на приватизационния шеф, основан на успеха на сделката, депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката


Румен Овчаров

все пак върна въпроса кой всъщност е купувачът на Булгартабак холдинг. Според него критерият на АПСК за забрана за участие на офшорни фирми не е спазен. Караниколов от своя страна настоя, че документите, които са представени от кандидата, съвсем ясно показват, че собственикът на БТ Инвест ГмбХ е руски финансов инвеститор. Той обаче не спомена името на държавната руска Внешторгбанк нито веднъж.


Опозицията отново обвини Агенцията за приватизация, че по начина, по който е формулирала предварителните условия пред кандидатите, на практика е прогонила стратегическите инвеститори и е разчистила пазара в полза на един купувач. А с обещаните 7 млн. лв. инвестиции в следващите две години Булгартабак ще стигне до фалит, убеден е Овчаров. По никакъв начин не са гарантирани и интересите на тютюнопроизводителите. Само през 2010 г. холдингът е изкупил общо 6125 тона тютюн.


Купувачът е представил в АПСК изискваната декларация за произход на средствата и сега ДАНС я проверява, поясни Караниколов. Без категоричен отговор обаче остана питането къде ще бъдат насочени средствата от продажбата - дали ще хлътнат в някоя бюджетна дупка, или ще влязат в Сребърния фонд, както е редно според закона за приватизацията. Шефовете на агенцията се оправдаха, че отговорността за разпределението на тези средства носи финансовото министерство.


В отговор на въпроси на депутати изпълнителният директор на Агенцията за приватизация съобщи, че към 7 септември наличните парични средства в сметките на тютюневия холдинг са в размер на 58 409 784 лева (29 864 449 евро). Това са оперативни средства и с тях ще се подсигури бъдещата дейност на холдинга. С част от тази сума ще се осъществи и предварителната инвестиционна програма за тази година. С тези пари ще бъде изпълнен и ангажиментът за изкупуване на тютюн от реколта 2011, ще бъдат платени акцизите и дивидентите за миналата година. Други 500 хил. долара са внесени в американска банка, за да се покриват евентуални бъдещи искове срещу Булгартабак. В същото време компанията има да покрива свои дългосрочни задължения в размер на общо 18.4 млн. евро.


Подкрепа

Съвсем неочаквано депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е и заместник-председател на парламентарната група на движението, изрази задоволството си от сключената сделка за Булгартабак холдинг най-вече заради запазването на бизнеса и на работните места. Сделката през годините винаги е била натоварена със социален мотив. Нас ни удовлетворява това, че купувачът се ангажира да изкупува по 5000 тона тютюн, а така се осигурява защита на тютюнопроизводителите, голяма част от които са от електората на ДПС. А намирането на купувач е положителна стъпка. Освен това сделката отваря добри перспективи за развитие на дружеството, а ние ще продължим да следим изпълнението й. Но няма да отстъпим и от своите искания за държавни субсидии за тютюнопроизводителите, обеща Цонев.


Йордан Цонев обясни, че при предишните два опита за продажба на Булгартабак партията му е била против заради неизгодните за държавата условия, предложени от кандидатите. Например през 2005 г. БАТ е искала да затваря фабрики.


Синдикатите

които бяха поканени на срещата, бяха доста кротки в изказванията си. Представителите на КНСБ посочиха, че всички техни социални искания са залегнали в приватизационния договор, но пък неустойките при неизпълнение не са достатъчно високи. Те са в размер на една минимална заплата. Според поетите социални ангажименти в продължение на три години БТ Инвест ще поддържа на нивото от 2010 г. средногодишната численост на персонала в холдинга и в дъщерните му дружества, както и разходите за труд.


Синдикалните организации на тютюноработниците в състава на КТ Подкрепа и на КНСБ се обявиха против тази приватизация и ще продължат да настояват за оставката на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.


Нито един представител на Синята коалиция и на Атака не взе участие в дискусията. Министър Трайчо Трайков, като принципал на Булгартабак, не дойде и се скри зад свой (не много високопоставен) служител, поради което депутатите не разбраха становището му. Представители на ръководството на холдинга също не бяха видени в залата.


В крайна сметка приватизацията на Булгартабак е успех за правителството на фона на изгубените 13 години. Приключването на процедурата обаче все пак оставя някои съмнения. Въпреки твърденията на изпълнителния директор Емил Караниколов за прозрачността на сделката учудване буди тихичкото и прибързано подписване на договора, сякаш има нещо за криене. Сякаш за да се избегнат неудобни въпроси по тази толкова дълго чакана сделка. Май самото правителство също не го смята за успех. Може би защото договорът е с руска фирма. Спести коментари дори и премиерът Бойко Борисов, който иначе използва всеки повод да подчертае постиженията на ръководеното от него правителство.


Дано поне съдбата на Булгартабак да е по-добра и фирмата да запази възможностите си за развитие.


nbsp;


nbsp;


Не стана ясен собственикът


Прозрачността има нива, уважаеми колеги, и има нива, до които не се стига, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод питанията за разкриване на истинския собственик на купувача БТ Инвест.


nbsp;


Прехвърлянето на правото на собственост върху продаваните акции ще стане след приключване на сделката, след заплащането на остатъка от цената (80%) и след разрешение на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе има или няма концентрация на стопанска дейност.


БТ Инвест е поело задължението в следващите десет години да запази основния предмет на дейност на холдинговото дружество и да не допуска ликвидацията и обявяването му в несъстоятелност. В петгодишен срок то няма право да намалява акционерното си участие в холдинга и дъщерните му дружества и да не осъществява структурни промени или преобразувания в групата. В противен случай ще трябва да плати неустойки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във