Банкеръ Daily

Пари и пазари

Новите санкции срещу Русия вече ще засягат и интересите на САЩ

Зоната за безопасно разширяване на обхвата на санкциите, наложени от САЩ върху Русия вече е практически изчерпана. Оттук нататък каквито и икономически мерки да предприема американското правителство, те ще засягат все по-пряко  интересите и на САЩ, освен тези на самата Русия и трети страни. Това каза Георги Минчев, председател на УС на Българо-руска търговско-промишлена палата (БРТПП), в предаването "Бизнес старт" с водещ  Христо Николов. "Ентусиазмът от налагането на първия рунд на санкциите, от 2014 - 2015 г. вече се изпари. ЕС на практика не подкрепя последните две вълни на разширяване на санкциите, наложени от САЩ".

Поевтиняването на рублата затруднява бизнеса на всички, които изнасят и продават нещо на територията на Руската федерация, каза гостът. Този курсов диференциал удря интересите на вносителите, налага се да си минимизират печалбата или да калкулират непланови загуби. И обратно - стимулира износа на руска продукция по всички пазари, където тя присъства, уточни Минчев.

"Отношенията на България с Русия са функция на много геополитически фактори. Ние нямаме суверенна самостоятелност във формиране на търговско икономическите си отношения си с Русия по редица линии и на първо място като като дисциплиниран член на ЕС. Потенциалът на българските фирми, които присъстват на руския пазар не е достатъчно голям на преодоляват нарастващия обем рискове".

Така гостът коментира намаления износ на български фирми за Русия, за сметка на увеличения за Македония, като определи причината в увеличените мерки на РФ за нейната икономическа независимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във