Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Новините смъкнаха цените на дълговете

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

"Седмицата на централните банки", каквато беше отминалата, не предложи аргументи за промяна на тренда  на основните облигационни емисии през декември. Основните държавни дългове поскъпваха при почти всяка сесия от последните дни.

Най-очакваните решения за пазара бяха тези на Фед. В сряда щатските монетаристи не изненадаха никого и повишиха основните лихви. В същото време обаче президентът на институцията Джеръм Пауъл намали очакваните повишения през идната година от три на две, като остави вратата отворена за допълнителни промени според обстоятелствата. Реакциите на пазарите към всичко това бяха донякъде неочаквани. Като че ли основният въпрос е дали рецесионният буревестник може да се завихри още в рамките на тази година. Като цяло инвеститорите в трежъритата бяха от печелившата страна - доходността по десетгодишните книжа се понижи с 12.8 базисни точки  до 2.763 процента.

Другото ключово монетарно решение през седмицата бе свързано със заседанието на борда на Бенк ъф Ингланд. Покрай хаоса, предизвикан от Брексит, надали Карни и компания ще действат в посока на повишение на основните лихви, още повече че последните данни за инфлацията на Острова показаха очаквано забавяне. Въпреки това  поевтиняващият паунд може да принуди британската централна банка да повиши лихвите още през първото тримесечие на 2019 г. с цел да поддържа  ценова стабилност.  Джилтовете се търгуваха в сравнително тесен рейндж през седмицата, завършвайки при нива от 1.236 на сто в десетгодишния матуритет.

В еврозоната бенчмарк кривите продължиха низходящото си движение, започнало след срещата на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ). Липсата на устойчив растеж и рискът да се стигне до лека рецесия не дават основание на инвеститорите да продават ключовите евродългове, като през седмицата десетгодишните бундове достигнаха най-ниското равнище на доходност от месец май насам. Само за последните пет сесии десетгодишните немски държавни ценни книжа (ДЦК) видяха спад на доходността от 3.6 базисни точки - до 0.215 процента. Доходът по сходните по матуритет френски ДЦК се понижи с 3.1 базисни точки - до 0.678 процента.

В периферията на еврозоната добрите новини този път дойдоха от Италия. Популисткото правителство постигна договореност с Европейската комисия, която ще му позволи да избегне процедурата по свръхдефицит. Интересното за това споразумение е, че в основата му стоят по-ниските разходи за лихви по дълга на страната, които пък са пряк резултат от понижението на доходността през последните седмици. Само през последните няколко търговски дни италианските десетгодишни ДЦК се търгуваха при понижение на доходността от 16.8 базисни точки до 2.768 процента. Спадът при сходните по матуритет испански книжа пък се равняваше едва на 3.4 базисни точки до 1.376 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във