Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Нови хоризонти за търговията с дългове

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата на международните пазари на държавен дълг премина под знака на глобалната несигурност, която доведе и до понижение в доходността от основните емисии. Политиката  влияе върху нагласите и на анализатори и инвеститори, особено събитията, свързани с отношенията между  САЩ и Китай, както и срещата на върха на ЕС.

Дали трежъритата не са сериозно надценени? Мненията на пазарите изглеждат раздвоени. От една страна, експертите от "Джей Пи Морган" заявяват, че доходността по десетгодишните книжа е сериозно подценена и  очакванията им са силните данни за щатската икономика бързо да върнат нивата над 3%, докато четирите лихвени повишения от Фед изглеждат сигурни за тази година. От друга страна, от "Морган Стенли" твърдят, че Фед най-вероятно ще задържи ръста на основната лихва заради проблемите и несигурността, които търговските войни на Тръмп предизвикват. През седмицата водещ бе вторият аспект, като несигурността в глобален аспект доведе до спад на доходността при десетгодишните книжа с 6.6 базисни точки -  до 2.830 на сто.

Като говорим за несигурност, основна тема на седмицата бе срещата на върха на лидерите на ЕС. Очакванията преди нея бяха за изключително трудно време за канцлера на Германия - Ангела Меркел, която трябва да придвижи трудния въпрос за бежанците, но е подложена на безпрецедентен вътрешнополитически натиск от баварските си коалиционни партньори и от... ръста в подкрепата за популистите. Именно те  се очертават като основните й противници, но там са и  правителствата на Италия и Австрия. Темата на седмицата твърдо се очертава да е  "може ли Меркел да оцелее и този път" и възможностите й не изглеждат особено високи. В този тон инвеститорите се обърнаха към сигурността на държавните дългове. Десетгодишните немски бундове "изтриха" 2.1 базисни точки от доходността си през седмицата, понижавайки се до 0.314 на сто. Френските ДЦК със сходен матуритет останаха без промяна, на равнища от около 0.708 на сто.

В периферията на еврозоната водещо бе предлагането на дългове. Фокусът бе италианският аукцион в четвъртък, на който трябваше да се очертаят инвеститорските настроения към процесите на Ботуша. Преди него италианските дългове бяха под сериозен натиск, като в десетгодишния матуритет наблюдавахме ръст от 10.9 базисни точки - до 2.796 на сто. Успешно синдикирано пласиране доведе до подкрепа за испанските ДЦК, като при десетгодишните книжа доходността се понижи с 0.7 базисни точки през седмицата, достигайки нива от 1.341 на сто.

Във Великобритания основна тема все повече е "Брексит без сделка". Икономиката на Острова показва признаци на слабост, публикуваните през седмицата данни за продажбите на жилища например не бяха окуражаващи. Бенк ъф Ингланд изглежда все по-сериозно е застъпила тезата за задържане на лихвените нива, което пък представлява добра  новина  за притежателите  на джилтове. Доходността по десетгодишните британски ДЦК отбеляза  седмичен спад от 7.8 базисни точки - до 1.24 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във