Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Норвегия ограничава валутния риск

Ръководството на държавния фонд на Норвегия предлага дълбоки промени на портфейла си от облигации на стойност 333 млрд. щ. долара, включително и да отпаднат от него книжата в японски йени, дългът на развиващите се пазари и корпоративните облигации. Целта е да се повиши ликвидността на портфейла след увеличението на дела на вложенията в акции.

В писмо, изпратено до Норвежкото финансово министерство на 4 септември, най-големият държавен фонд в света, който управлява активи за 980 млрд. щ. долара, предлага редукция на индекса на облигациите си от сегашните 23 на само три валути - до книжа в долари, в евро и в британски паунди. Дълговете на развиващите се пазари и на корпорациите ще бъдат изключени, но ще бъдат прилагани "системни стратегии" за инвестиции в тези инструменти.

Предложението, което трябва да бъде одобрено от правителството, ще има огромно въздействие. Просто защото към края на второто тримесечие фондът е имал японски правителствени облигации за 169 млрд. крони (21 млрд. долара), мексикански дълг за 63 млрд. крони и южнокорейски държавни книжа за 53 млрд. крони. Мотивите на мениджърите на дружеството са, че японският пазар на държавен дълг е голям, но е доста по-нисколиквиден, отколкото в другите валути със значимо тегло в индекса. И ако съставът му се сведе до облигации, емитирани само в щатски долари, в евро и в британски лири, той ще е достатъчно ликвиден и ще има достатъчен потенциал за инвестиране.

Към 30 юни 87.7% от облигационния портфейл на норвежкия държавен фонд е бил във валути на развитите държави (43% - в щатски долари, 26.4% - в евро, 6.1% - в йени, 4% - в паунди, 3.1% - в канадски долари, и 5.1% - в други парични единици). Останалите 12.3% са били в парични единици на развиващите се пазари (2.3% - в мексиканско песо, 1.8% - в южнокорейски вони, 1% - в полски злоти, 0.9% - в индийски рупии, и 0.9% - в индонезийски рупии).

Валутите в реформирания индекс ще получат същите тегла като съотношение от БВП, каквито имат и в момента, както следва: 54% - в долари, 38% - в евро, и 8% - в британски лири. Запазването и дори увеличението на теглото на британския дълг в портфейла на дружеството е още един вот на доверие в бъдещето на Острова след BREXIT. Фондът се впусна да инвестира в английски недвижими имоти непосредствено след референдума през миналата година и в момента в партньорство с британската Crown Estate държи големи терени от централен Лондон. 

Откакто в средата на 90-те години на миналия век бе създаден като чисто облигационен фонд, норвежкото държавно дружество регулярно увеличава инвестиционния риск в замяна на по-високи доходи. В началото на годината правителството одобри план за увеличение на вложенията в акции от 60 на 70 процента. Ликвидните нужди също растат, след като Осло посегна през миналата година за първи път в историята към пари от фонда, за да покрие бюджетните си нужди при срива на цените на суровия петрол. В този смисъл в писмото от 4 септември мениджърите на дружеството препоръчват горната граница за срока до падежа на облигациите в портфейла да е десет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във