Банкеръ Daily

Пари и пазари

Nike глобен от ЕС с 12.5 млн. евро

Американският производител на спортни дрехи Nike бе глобен от Европейските антимонополни органи с 12.5 милиона евро за блокиране на трансграничните продажби на футболни стоки на някои от най-известните европейски клубове, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия заяви, че нелегалните практики на Nike са настъпили между 2004 и 2017 г. и са свързани с лицензирани стоки за "Барселона", "Манчестър Юнайтед", "Ювентус", "Интер Милан", "Рома" и Френската футболна федерация. Производителят на спортни дрехи е забранявал на тези пет европейски футболни клуба и на футболната федерация да продават в други държави негови продукти произведени с рекламна цел.

Делото на Европейския съюз се фокусира върху ролята на Nike като лицензодател за създаването и разпространението на лицензирани стоки с марките на футболен клуб, а не собствените си търговски марки. Санкцията е наложена след двугодишно разследване, предизвикано от секторно проучване на електронната търговия в 28 държави членки. Целта на ЕС е да засили онлайн търговията и икономическия растеж.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че действията на Nike лишават футболните фенове в други страни от възможността да купуват стоки като чаши, чанти, чаршафи, канцеларски материали и играчки на своите клубове.

"Nike попречи на много от лицензополучателите да продават тези маркови продукти в друга страна, което води до по-малък избор и по-високи цени за потребителите", каза Вестагер в изявление.

Практиките на Nike включват клаузи в договори, забраняващи продажби извън територията на лицензополучатели и заплахи за прекратяване на споразумения, ако лицензиантите игнорират клаузите. Глобата на американският производител на спортни дрехи беше намалена с 40% след като компанията си сътрудничи с правоприлагащия орган на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във