Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Няма полезен ход за фондовата борса

Затишие пред буря

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

За разлика от предишните няколко седмици, в които видяхме резки движения в цените на повечето активно търгувани акции, през последните четири-пет дни емоциите на БФБ бяха видимо туширани. Търговията бе сравнително спокойна, в някои дни дори мудна и безинтересна, което се оказа нетолкова положително за борсовите индекси. За последната седмица  всички официални измерители  отчитат понижение, което в ранните часове на борсовата сесия в четвъртък бе между -0.54% (BGTR30) и -1.81% (SOFIX). Силният спад на най-стария на борсов барометър се дължеше в голяма степен на значителното седмично понижение в цената на "Софарма" (4.28 лв.), "Индустриален холдинг България" (1 лв.), "Еврохолд България" (1.301 лв.), "Химимпорт" (1.73 лв.), "Сирма груп холдинг" (1.096 лв.) и "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ (2.29 лв.). Спадът в цената на тези компании бе частично компенсиран от доброто представяне на "Неохим" (56 лв.), "Монбат" (11.10 лв.) и "Доверие Обединен холдинг" (2.45 лв.), но това не бе достатъчно, за да бъде заличен пасивът.

Останалата част от пазара също пострада от понижената активност на купувачите през последните дни. От традиционно ликвидни позиции до сравнително рядко търгувани цените на доста публични дружества отчетоха слаба седмица. Едни от малкото, които могат да се похвалят с нещо, бяха книжата на електроразпределителните дружества под контрола на CEZ Group. Предишната седмица се появиха данни, които донякъде подкрепиха тиражираната в чешки медии информация за сериозен интерес към активите на групата у нас от страна на енергийния холдинг "Енерго Про". Оттогава досега обаче няма развитие по темата и търговията с акции на "ЧЕЗ Разпределение" остана вяла и без резки движения в цената. За сметка на това с акциите на другата публична компания от групата - търговеца на електроенергия "ЧЕЗ Електро", през седмицата бяха сключени  няколко сделки.  Думата "няколко" едва ли впечатлява някого, когато става дума за търговия с акции по принцип, но в случая това е истинско събитие, като се има предвид фактът, че цената на една такава акция вече надхвърли 24 000 лева.

Като изключим описаното дотук, едва ли може да се каже нещо интересно за борсовата търговия в България през последната седмица. За разлика от нас обаче, борсите в развитите икономики бележат рекорд след рекорд, независимо че дневните изменения на индексите им често пъти са от порядъка на 0.10-0.15 на сто. Оптимизмът, особено в САЩ, изглежда неизчерпаем и, в същото време, все още необясним - от деня на избирането на уж лошия Доналд Тръмп, борсовите индекси в най-голямата икономика са се повишили с по над 20 на сто. Донякъде по подобен начин  протичаха събитията  и в Европа - в сряда немският индекс DAX 30 достигна нов исторически връх, подобрявайки предишния от пролетта на 2015 г. и поскъпвайки с над 22% за последните дванадесет месеца. С малко по-слаб резултат и все още под върха си от 2015 г. е френският CAC 40, поскъпнал с малко под 20% за последната година. Борсите в Италия и Испания също се представят силно, с идентичен ръст от почти 14% спрямо октомври миналата година. Най-недоволни в това отношение би трябвало да са британците, след като водещия в Англия FTSE 100 отчита ръст от едва 6% за същия период - резултат, зад който стои голямата неизвестна BREXIT и нейното финансово изражение за бизнеса на Острова.

С други думи, положението изглежда толкова "розово", че чак заприличва на ... 2007 година. Без паника обаче. Нито на мен, нито на което и да е друго човешко същество е по силите да (по)знае къде е повратната точка и кога махалото  ще поеме неумолимо в другата посока. Може да е утре, може да е след години, а може и вече да се е случило. Това, в което хората са добри, е намирането на обяснения за минало събитие. Така че, ако като пропуснете да продадете на следващата върхова стойност, бъдете сигурни, че един ден някой специалист ще ви го посочи с пръст и ще твърди, че подходящият момент е бил толкова очевиден, че направо не е за вярване как сте го пропуснали. Не му вярвайте. Никой не вижда върха, преди да се спусне достатъчно ниско и да погледне нагоре. Дотогава правете това, което смятате за добре.

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във