Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Нервен успех за играчите с дългове

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Кризата в Турция бе в центъра на почти всичко, което се случваше на финансовите пазари през изминалата седмица. След сериозния срив на турската лира в петък и в понеделник последва известно възстановяване на позициите й и привиден застой. Това, заедно с ниската лятна ликвидност на международните пазари на държавен дълг, предизвика инвеститорите да заравнят ценовите промени и да потърсят генерална посока на движение. Затова и седмичните промени в доходността по основните емисии бяха минимални или просто отсъстваха.

В САЩ десетгодишните облигации се задържаха без промяна,  при нива на доход от около 2.88 на сто. Въпреки това наблюдавахме значителни колебания през седмицата, тъй като пазарите търсеха своята посока. При отсъствието на каквито и да е значими икономически данни и под влияние на лятното настроение на търговците  основният въпрос бе дали американският дълг е готов да тества отново нива на доход от над 3% при книжата с десетгодишни  срокове до падежа. Дали и кога това ще се случи зависи от редица фактори, но поне засега като най-сериозна се откроява ситуацията в Турция, където низходящата спирала на лирата със сигурност ще даде своето негативно отражение върху глобалната икономика и може да стане причина за сериозно увеличаване на търсенето на активи - убежища срещу риска.

В ядрото на еврозоната ситуацията бе сходна с тази в САЩ. Търсенето на посока бе водещо и на пазарите на блока, като пробивът на доходността на десетгодишните немски облигации под 0.30% бързо приключи и тя се върна над това равнище. Което донякъде е показателно за настроението на пазарите към твърде ниската възвръщаемост. В крайна сметка ключовата немска емисия приключи седмицата при стойност 0.312% без значително движение. При сходните по срочност френски ДЦК също нямаше седмична промяна на доходността, която остана на нива от 0.671 на сто.

Процесите в периферията на еврозоната бяха  значително по-динамични. От една страна,  репортажите на различни медии, че големи италиански и испански банки като "Уникредит" и "Банко Билбао Биская Аргентария" имат сериозни експозиции към южната ни съседка, наляха масло в огъня. От друга страна, дозата популизъм в изказванията и политиките в Италия, особено след трагедията в Генуа, подсилиха усещането за несигурност в Южна Европа. В крайна сметка доходността по десетгодишната италианска емисия продължи да се повишава, като нивата от 3% изглеждат стабилно преминати - поне на настоящия етап. Италианските ДЦК се търгуваха при доход от 3.16% в края на седмицата, който формира ръст от 17.4 базисни точки.

Във Великобритания добрите новини за икономиката и инфлацията се балансираха с лошите, свързани с BREXIT. След изказване на министъра на търговията в кабинета на Тереза Мей, в което той заяви, че вероятността за напускане на Европейския съюз без сделка вече е около 60%, инвеститорите започнаха разпродажби на британския паунд. Рисковете за развитието на Острова след края на март 2019 г. изглеждат сериозни  дори на фона на рекордно ниската безработица, отчетена този месец. Десетгодишнините английски облигации като че ли най-добре отразиха този баланс, като доходността им остана без седмична промяна на нива от 1.238 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във