Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Неохим" остава в базата за изчисляване на индекса SOFIX

Николай Василев, управляващ партньор и изпълнителен директор на "Експат капитал" и Карина Караиванова - председател на КФН удариха камбанката за начало на борсовата търговия с Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

В петък (8 септември), във времето между двете обявления на "БФБ-София" за новия състав на индекса SOFIX, Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF продаде голямо количество акции на торовия завод "Неохим" АД на регулиран пазар. След второто обявление на борсовия регулатор, от което стана ясно, че тази акция остава в индекса, управляващото дружество на фонда "Експат Асет Мениджмънт" ЕАД е започнало активни разговори с участници в тези операции, както и с "БФБ-София", съобщиха от "Експат Капитал", което със своето лицензирано управляващо дружество "Експат Асет Мениджмънт", е най-голямата компания за управление на активи в България.

"Доволни сме да съобщим, че в унисон с професионалните стандарти успяхме да постигнем споразумение за връщане на акциите на Неохим АД на същата цена, на която бяха продадени в петък." С това интересът на инвеститорите в Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е защитен и интегритетът на пазара е запазен, завършва съобщението от "Експат Капитал".

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е първият български борсово търгуван индексен фонд, който е базиран и следва представянето на основния индекс SOFIX на "БФБ-София".

Тези фондове са по-известни като ETF (Exchange traded fund) и са близки до взаимните, но и все повече техни основни конкуренти. Те събират средствата на инвеститори и ги влагат в акции на компаниите, които участват при формирането на пазарните индекси, на определен сектор или на специфични активи - злато, петрол.

"Експат капитал" има опит в управлението на колективни схеми. Чрез управляващото дружество "Експат Асет Мениджмънт" има три взаимни фонда, а експертите на групата предлагат още консултантска дейност и управление на портфейли, в портфейла й има и АДСИЦ за имоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във