Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Не се залъгвайте от щурма на развиващия се свят

Не си въобразявайте, че подемът на развиващите се пазари, провокиран от "предпазливия" Федерален резерв, ще продължи през цялата 2019-а, предупреждава Сатору Мацумото - фондов мениджър от японската компания за управление на активи "Асет мениджмънт уан". Той посочва, че икономическото охлаждане на Китай, което ще се прехвърли и към Щатите - заради търговското напрежение между първите две стопанства на планетата, ще натисне надолу цените на активите. Мацумото допълва, че измежду развиващите се икономики, чиито валути постигнаха през януари най-високата месечна печалба от година насам, а акциите им отчетоха най-успешния месец от март 2016-а, ще продължат напред само онези, които отговорят на три ключови критерия: стабилен растеж, умерена инфлация и незначителни политически рискове. Което насочва предпочитанията на експерта към държави като Индонезия и Бразилия. 

Развиващите се стопанства се възстановяват от една враждебна 2018-а, която бе последвана от бленуван подем от началото на 2019-а, качил котировките на активите до сериозни висоти. Индексът MSCI, следящ валутите им, добави през януари 2.6% към пазарната си оценка, а аналогичната мерна единица на акциите им поскъпнаха с 8.7 процента. Индексът "Блумбърг Барклис" на облигациите на развиващите се пазари в национални валути се повиши за трети пореден месец, този път с 2.6 процента.

Мацумото е най-оптимистично настроен към облигациите и валутите на Бразилия и планира да ги задържи в инвестиционния си портфейл през тази година. Предпочитанията му към Индонезия произтичат от очакванията, че страната ще успее да удържи растеж в близост до 5% при стабилна инфлация. И въпреки предстоящите през април избори администрацията на президента Джоко Видодо изглежда стабилна, а политическите рискове - сравнително малки. Макар че Индонезия има дефицит по текущата си сметка, кабинетът и централната банка работят по засилване на контрола върху него, като отлагат някои от замислените инфраструктурни проекти.  Бразилия пък привлича Мацумото най-вече с пенсионната си реформа. Макар че тя няма да стане лесно, политиците изпращат сигнали, че са осъзнали факта, че обстоятелствата налагат сериозна работа по фискалните проблеми. От друга страна, инфлационният натиск в Бразилия вече не е толкова силен, колкото преди, а националната икономика може да продължи да се възстановява - благоприятна комбинация за бразилския реал. 

Най-критично е отношението на японския мениджър към Южна Африка. Най-вече защото Китай е основен търговски партньор на страната и всяко охлаждане на китайското стопанство ще окаже низходящ натиск върху растежа на африканската държава. Нещо повече, на фона на съществуващата опасност от понижение на кредитния рейтинг на Южна Африка за правителството ще е почти невъзможно да увеличи разходите, което ограничава възможностите за подкрепа на националното стопанство. Страната е изправена и пред сериозни политически рискове заради насрочените за тази година избори. Дефицитът по текущата й сметка пък не намалява дори при нисък икономически растеж, което прави Южна Африка доста податлива на пазарни колебания.

Индия също не е предпочитана дестинация за Мацумото, но най-вече в краткосрочен план - до провеждането на планираните избори. Прогнозите на политическите наблюдатели са, че партията на премиера Нарендра Моди няма да спечели необходимото мнозинство, за да управлява сама, но ще е с мажоритарно представителство в коалиционен кабинет. След вота политическите рискове се очаква да отслабнат, икономическият ръст да остане висок, а инфлацията ниска - все позитивни фактори за инвеститорите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във