Банкеръ Weekly

Пари и пазари

На БФБ малки дялове от 18 търговски дружества

Във връзка с постъпило заявление от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и националното капиталово тържище уведомиха заинтересованите участници на пазара, че посредством Централизиран публичен търг са били регистрирани акции - държавна собственост от 18 търговски дружества, които ще бъдат продадени на капиталовия пазар, съобщиха от БФБ-София.

Началната и крайната дата на търга са 11 юли 2016 г. и 21 юли 2016 година. Списъкът с дружествата за приватизация и техните параметри се намира на официалната страница на БФБ-София. Става дума за продажба най-вече на миноритарни пакети от ценни книжа. Най-големият пакет от акции, предложени за продажба на търг, е на "Петрол" АД - 713 642 броя акции. Минималната продажна цена на партидата е 713 642 лева.

Други дружества, с пакети от акции под 1% от капитала им, са: Булмикс Иинтернешънъл " ("АГРО МЕЛ БГ") АД; "Енигма Инвест" ("ЮНАЙТЕД ПРОПЪРТИС БГ") АД; "Мраз" АД; "Ню Бояна филм" ("Бояна филм") АД; "Петрол" АД; "Свиневъдство-Преславец " АД; "Скът Мизия" АД; "Черноморско злато" АД .

Дружествата, с пакети от акции над 1% от капитала им, представени за продажба, са книжа на фирмите "Галатекс" АД; "Калиакра хотелс" ("КАЛИАКРА") АД; "Крупнишка комуна" АД; "Лесилхарт" АД;"Мизия - 2000" АД; "Мототехника  - І"  АД; "Нива" АД; "Струматекс" АД;" ФИЛ-2000" АД", ХЕНТШ" АД (НОВОХИМ ЕАД).

Така след ускорения старт в търговията, отбелязан в началото на юли тази година, нова вълна от ценни книжа ще премине в ръцете на частни инвеститори, ще повиши ликвидността на капиталовото тържище и ще привлече интереса на играчите към него. Остава да видим обаче дали тези малки пакети от ценни книжа ще попаднат в ръцете на спекуланти, които ще побързат почти веднага да ги препродадат на вторичния пазар или приватизационните сделки ще послужат единствено и само за консолидиране на мажаритарните пакети в съответните дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във